(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Per pirmąjį šių metų ketvirtį Žemės ūkio paskolų garantijų fondas kredito įstaigoms už žemdirbiams, kaimo verslininkams ir perdirbėjams išduotus 26,3 mln. Lt kreditų suteikė 65 garantijas už 17,1 mln. Lt.

Palyginti su 2009 m. pirmu ketvirčiu, šiais metais žemdirbiams, kaimo verslininkams ir perdirbėjams suteiktų garantijų suma išaugo pusantro karto, o garantijų skaičius – dvigubai. Praėjusiais metais per tą patį laikotarpį už išduotus 19,6 mln. Lt kreditų buvo suteiktos 32 garantijos už 11,3 mln. Lt.

Už ES lėšomis finansuojamus projektus išduodamų kreditų su garantija šiemet nežymiai sumažėjo -15,3 mln. Lt (2009 m. per tą patį laikotarpį išduota 16,7 mln. Lt), tačiau pasinaudojusių tokiais kreditais buvo daugiau – garantijų skaičius projektams su ES parama išaugo beveik dvigubai. Panašiai kaip ir praėjusiais metais, tokie projektai sudarė apie 90 proc. visų įgyvendinamų investicinių projektų.

Daugiausiai kreditų su garantija žemdirbiams ir kaimo verslininkams per pirmuosius tris šių metų mėnesius išdavė DnB NORD bankas (28 proc. visų kreditų su garantija), bankas „Snoras” (20 proc.) ir bankas „Swedbank” (19 proc.). Palyginti su praėjusiais metais, išduodamų kreditų su garantija suma labiausiai išaugo Medicinos, „Snoras”, Šiaulių bankuose.

Dažniausiai kredito įstaigos skolino ūkininkų ūkiams, sudariusiems 83 proc. visų klientų. Finansuojamos buvo tradicinės žemės ūkio šakos – augalininkystė ir gyvulininkystė. Aktyviausi buvo Šiaulių, Šakių, Radviliškio ir Kėdainių rajonų žemdirbiai ir kaimo verslininkai, daugiausiai lėšų jie skolinosi žemės ūkio technikai (44 proc. visų kreditų su garantija) bei trumpalaikiam turtui įsigyti (21 proc.).

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: