(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Konservavimo ir restauravimo darbų ekspertas Kęstutis Linkus Gdansko (Lenkija) archyvuose rado net 422 laiškus, kuriuos rašė Gdansko pirklių Kauno kontora. Kaunas ketina įsigyti šių miesto istorijai svarbių dokumentų kopijas.

K. Linkus (nuotraukoje) grįžo iš Gdansko (Lenkija), kur tyrinėjo ten esančius archyvus. Šiuose archyvuose buvo ieškoma dokumentų, kurie padėtų atskleisti naujų faktų apie Kauno istoriją, jo bendradarbiavimą su Hanza sąjunga, Hanza kontoros veiklą.

Buvo žinoma, kad Gdansko archyvuose turėtų būti išlikusių dokumentų, kuriuose užfiksuota Hanzos kontoros veikla Kaune. Viduramžiais kontora buvo Hanzos pirklių atstovybė užsienyje. Gdansko archyvuose dirbo ir vienas garsiausių Lietuvos istorikų Zenonas Ivinskis. Ten apsilankęs istorikas K. Linkus informavo, kad pavyko rasti XV a. pradžios – XVIII a. dokumentus, kuriuose kalbama apie Kauną.

Tai – daugiausia korespondencija su įvairiais Lietuvos miestais. Archyvo fonduose Kaunas minimas laiškuose, rasta viena kita privilegija pirkliams, žemėlapiai bei planai.

„Archyvuose pavyko rasti tikrai įdomios medžiagos –net 422 laiškus, kuriuos rašė Gdansko pirklių Kauno kontora. Laiškai rašyti senąja vokiečių kalba, norint juos išstudijuoti, reikia turėti dokumentų kopijas ir laiko. Manau, kad išanalizavus rastus dokumentus, turėtų paaiškėti ir naujų faktų apie Kauną ir Hanza sąjungą“, – sakė K. Linkus.

K.Linkaus manymu, reikėtų įsigyti bent apie 150 dokumentų, kurie vertingi Kauno istorijai. Jis pažymėjo, kad Hanzos sąjungos pirkliai buvo įsikūrę tarp Rotušės aikštės ir Nemuno, tačiau jie neturėjo vienos kontoros. Pirkliai kūrėsi atskiruose sklypuose, kiemuose. Pradžią šiai prekybai davė Vytautas Didysis, skyręs vokiečių pirkliams žemės.

Kauno miesto savivaldybės darbo grupė šventei „Hanza Kaunas 2011“ rengtis nusprendė, kad būtina rasti lėšų dokumentų kopijoms. Tam gali reikėti iki kelių tūkstančių litų. „Būtų labai naudinga turėti dokumentus, atskleidžiančius miesto istoriją. Jie galėtų būti eksponuojami miesto muziejuje, kur visi norintys galėtų juos patyrinėti“, – sakė mero pavaduotojas Rimantas Mikaitis.

Savo ruožtu Kauno meras Andrius Kupčinskas yra išsiuntęs laišką Gdansko merui, prašydamas padovanoti Kaunui svarbių istorinių dokumentų kopijas.

Jau šį savaitgalį Kaunas perims naujųjų laikų Hanzos sąjungos vėliavą, o 2011-aisiais pirmą kartą Lietuvoje surengs tarptautines Hanza dienas. Kaunas pelnytai didžiuojasi, kad, nors ir nepriklausydamas Hanza pirklių sąjungai, viduramžiais buvo didžiausias prekybos ryšius išplėtojęs miestas Lietuvoje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: