(c) kaunozinios.lt archyvo nuotr.

Kaip ir kasmet, paskutinijį sausio šeštadienį, Lietuvos bendrojo lavinimo mokyklų ir gimnazijų 9-12 klasių moksleiviai kviečiami į prof. J. Matulionio jaunųjų matematikų konkursą. Šis konkursas Kauno technologijos universitete organizuojamas jau dvidešimt pirmajį kartą.

Pirmasis Jaunųjų matematikų konkursas KTU įvyko 1990 metų pradžioje. Jame dalyvavo daugiau nei 120 moksleivių, kuriuos sukvietė tuometinis Fundamentaliųjų mokslų fakulteto dekanas prof. Vidmantas Pekarskas ir to paties fakulteto Matematinės sistemotyros katedros docentė Laima Papreckienė. Per kitus septynerius metus konkurso dalyvių skaičius augo nežymiai, tačiau 1997- aisiais staiga šoktelėjo aukštyn. Visi katedros dėstytojai prisimena 1999-uosius, kai į konkursą atvažiavo net 766 mokiniai.

Į konkursą moksleiviai iš pradžių vykdavo tik iš artimiausių Kaunui rajonų. Šiuo metu susirenka moksleiviai iš visų Lietuvos kampelių. Tradiciškai gausiausios būna Kauno ir Vilniaus delegacijos, tačiau atvažiuoja moksleivių ir iš tolimų rajonų: Klaipėdos, Mažeikių, Skuodo, Biržų, Rokiškio. Konkurso nugalėtojais dažniausiai tampa moksleiviai iš Vilniaus licėjaus ir KTU gimnazijos, tačiau nestinga talentų ir mažuosiuose Lietuvos miesteliuose.

2009 – aisiais įvykusiame jubiliejiniame XX- ajame konkurse dalyvavo 468 moksleiviai. Kiek moksleivių į konkursą atvažiuos šiais metais, paaiškės tik konkurso dieną. Laukiame visų norinčių dalyvauti. Dalyvavimas konkurse visiškai laisvas, nereikia nei išankstinės registracijos, nei mokytojo. Tereikia tik noro mąstyti, tobulėti, nugalėti…

Ilgamečiai konkurso organizatoriai noriai ir džiugiai prisimena moksleivius, sužavėjusius dėstytojus savo netradiciniu mąstymu, giliu protu. Konkursinių uždavinių sprendimai dažnai būna tokie išradingi ir genialūs, kad net stebisi net visko matę žilagalviai matematikai.

Respublikinis prof. Jono Matulionio konkursas – rūpesčių ir nesėkmių, laimėjimų ir pasiekimų grandinė. Užduotys per sunkios ar užduotys per lengvos – organizatoriai visada sulaukia priekaištų. Bet už darbą visuomet atlyginama, kai skaitai tobulą sprendimą, genealų įrodymą. Prizinių vietų laimėtojai ir jų matematikos mokytojai tradiciškai pagerbiami kasmetinėje KTU mokslinėje konferencijoje “Matematika ir matematikos dėstymas”, kuri vyksta balandžio mėnesį.

2010 m. sausio 30 d. Kauno technologijos universitete vyks 21-asis respublikinis prof. J. Matulionio jaunųjų matematikų konkursas, kuriame kviečiami dalyvauti Lietuvos vidurinių mokyklų bei gimnazijų 9–12 klasių Konkurso programa:

9 – 10 val. Dalyvių registravimas

10 – 14 val. Konkursas nurodytose auditorijose
Konkurso laimėtojai ir jų matematikos mokytojai bus apdovanoti ir pagerbti kasmetinėje KTU mokslinės konferencijoje „Matematika ir matematikos dėstymas“, kuri vyks balandžio mėnesį.

Renginį organizuoja KTU Fundamentaliųjų mokslų fakulteto Taikomosios matematikos ir Matematinės sistemotyros katedros

Daugiau informacijos tinklapyje http://fmf.ktu.lt/Matulionis/

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: