(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Tarptautinė farmacijos kompanija GlaxoSmithKline (ISIN GB0009252882) (GSK) paskelbė 2009 m. socialiai atsakingų veiklų ataskaitą. Daugiausia šioje srityje kompanija nuveikė stiprindama etiškos veiklos standartus, didindama veiklos skaidrumą, vaistų prieinamumą ir įvairių ligų tyrimus visame pasaulyje. GSK Lietuvoje vykdomi socialinės atsakomybės projektai taip pat įgauna pagreitį.
Viena iš GSK skaidrumo didinimo iniciatyvos dalių – kiekvieną metų ketvirtį skelbti mokėjimų, skirtų JAV sveikatos priežiūros specialistams už pasisakymus GSK vardu ir suteiktas konsultavimo paslaugas, sąrašą. 2009 m. buvo paskelbtas pirmasis toks sąrašas. Tokius pat standartus kompanija šiais metais pradėjo diegti visoje Europoje, taip pat ir Lietuvoje.

GSK padidino savo klinikinių tyrimų skaidrumą ir siekia skelbti visų jų rezultatus mokslinėje literatūroje. Be to, kompanijos klinikinių tyrimų registre yra pateikiama informacija apie visų I-IV fazės klinikinių tyrimų rezultatus, stebėjimo tyrimus, metaanalizes ir klinikinius tyrimus su vaistiniais preparatais, kurių kūrimo procesas buvo nutrauktas. O nuo 2009 m. kompanija skelbia klinikinius tyrimus atliekančių tyrėjų pavardes ir institucijų pavadinimus.

Lietuvoje 2009 m. pradžioje kompanija GSK kartu su Sveikatos ekonomikos centru Lietuvos Respublikos sveikatos ministerijai pateikė “Prieinamų vaistų programos” pasiūlymą dėl galimo vaistų tiekimo apie 50 proc. mažesnėmis kainomis, palyginti su jau esančių rinkoje pagal cheminę formulę analogiškų vaistų kainomis. Įgyvendinant minėtąją programą, GSK stebi ir tiria vaistinių preparatų rinką, o įrašytiems į kompensuojamųjų vaistų kainyną vaistams, kurių patentas netrukus baigs galioti, kompanija operatyviai organizuoja generinės alternatyvos tiekimą Lietuvai. Šiuo metu GSK Lietuvos rinkai tiekia jau 2 generinius vaistinius preparatus, kurie 2009-2010 m. valstybei sutaupys apie 15 mln. litų. Iš viso kompanijos inicijuota programa 2009-2011 m. valstybės išlaidas padės sumažinti 50 mln. litų, o gydytojai pacientams galės pasiūlyti daugiau naujų prieinamų medikamentų.

Taip pat GSK jau šešerius metus Lietuvoje vykdo socialinę programą, skirtą pažeidžiamiausioms socialinėms grupėms – pensininkams ir žmonėms su negalia, kuriems suteikiama galimybė įsigyti GSK tiekiamų vaistų už mažesnę kainą. Pagal programą “GSK vaistų kortelė”, 2009 m. vien Lietuvos pensininkams ir žmonėms su negalia buvo kompensuota vaistų priemokų už 2,7 mln. litų. Š. m. vasario mėn. GSK vaistų kortelės turėtojų skaičius buvo daugiau nei 90 tūkst. Lietuvos pensininkų ir neįgaliųjų. Kiekvieną mėnesį prie programos prisijungia apie 2 tūkst. naujų pacientų. GSK socialiniame projekte dalyvauja 555 vaistinės visoje šalyje ir jų skaičius toliau auga. Su GSK vaistų kortele kompensuojami 77 pavadinimų vaistai, naudojami 25 terapinėse srityse.

2009 m., siekdama sustiprinti sveikatos apsaugą ir suteikti naujų ir kokybiškesnių vaistų besivystančių šalių pacientams, GSK vidutiniškai 45 proc. sumažino 11 registruotų vaistų kainas. Kompanija išpildė savo pažadus investuoti 20 proc. pelno, gauto mažiausiai išsivysčiusiose šalyse, į tų šalių sveikatos apsaugos infrastruktūros stiprinimą ir vaistų prieinamumo gerinimą. Šios lėšos buvo skirtos projektams Sudane, Etiopijoje, Mianmare, Ruandoje, Demokratinėje Kongo Respublikoje ir kt.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: