KaunoZinios.lt archyvo nuotr.

Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko (ERPB) ir vietos investuotojų valdomas Šiaulių bankas rizikuoja perimdamas dalį žlugusio Ūkio banko turto ir įsipareigojimų, teigia buvusi finansų ministrė Ingrida Šimonytė.

“Nėra taip, kad Šiaulių bankas prisiima kažkokį didelį turtą. Jis prisiima ir didelius įsipareigojimus indėlių pavidalu. Visi puikiai supranta, kad kai indėlininkai galės disponuoti savo pinigais, galės įvairiai sureaguoti. Gali būti, kad pinigai liks banke – tai būtų geriausia, bankas turėtų likvidumą ir vykdytų verslą. Bet indėlininkai gali pasielgti ir taip, kaip jiems tuo metu pasirodys. Taigi bankas, kuris perima tuos aktyvus, taip pat rizikuoja”, – interviu portalui vz.lt sakė I.Šimonytė.

Anot jos, kol kas sunku sunku pasakyti, kiek Ūkio banko krizė kainuos mokesčių mokėtojams. I.Šimonytės nuomone, dabar svarbiausia yra suvaldyti procesą taip, kad esantis banko turtas per tą laiką, kol vyks derybos, neprarastų vertės.

“Kaip aš suprantu ir spėju, Ūkio banke nėra tiek turto, kad būtų galima perduoti visus įsipareigojimus, apdraustus be jokio, jeigu taip galima pasakyti, prisidėjimo iš trečiosios šalies, šiuo atveju – indėlių draudimo įmonės. Jos padėtis dabar yra nedėkinga – kadangi licencija yra atšaukta, tai draudiminio įvykio terminas jau yra pradėtas skaičiuoti < ...> Nežinau, kokia forma Indėlių draudimo įmonė tame dalyvaus. Galbūt tai bus kažkokia subordinuota paskola. Manau, kad šiuo atveju, jeigu sėkmingas tas perdavimas bus, tai teoriškai valstybei gali ir nieko nekainuoti. Blogiausiu atveju gali kainuoti tiek, kiek to kapitalo banke trūksta”, – portalui teigė I.Šimonytė.

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas pirmadienį teigė, kad skirtumas tarp Ūkio banke esančių apdraustų indėlių ir gero banko turto gali būti apie 800 mln. litų.

ERPByra patvirtinęs, jog suteiks subordinuotą paskolą Šiaulių banko banko kapitalo bazei sustiprinti. Šiaulių banko valdybos pirmininkas Algirdas Butkus anksčiau BNS sakė manantis, kad į banko kapitalą reikėtų mažiausiai 70 mln. litų finansinės injekcijos.

Lietuvos banko valdyba pirmadienį nusprendė, kad su finansiniais sunkumais susidūręs ir šiuo metu veiklos nevykdantis Ūkio bankas bus skaidomas į “blogąjį” ir “gerąjį”. Dėl “sveikosios” banko dalies perdavimo Šiaulių bankui derėsis Ūkio banko laikinasis administratorius Adomas Audickas.

Ūkio banko veikla buvo sustabdyta vasario 12 dieną.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: