Pixbay.com archyvo nuotr.

Šiandien bene kiekviena metų šventė Lietuvoje yra pasitinkama su didžiuliu džiaugsmu, labai garsiai, smagiai ir nepamirštamai. Be to, jau ne vienerius metus įvairių švenčių metu lietuviai yra linkę pasitelkti ir fejerverkus, kurių pagalba stengiasi sukurti dar šventiškesnę ir smagesnę atmosferą. O kadangi fejerverkų pasitelkimas švenčių metu yra tapęs tikrų tikriausia tradicija, kurią puoselėja didžioji dalis žmonių, yra labai naudinga ir svarbu iš arčiau susipažinti su keliais patarimais, susijusiais su teisingu ir saugiu fejerverkų naudojimu.

Todėl jei jūs šią akimirką taip pat intensyviai ruošiatės būsimoms šventėms ir nekantraujate, kol galėsite su visa savo šeima ir jums artimiausiais žmonėmis į naktinį žvaigždėmis nutviekstą dangų paleisti daugybę fejerverkų, sukuriant nepakartojamo grožio reginį, turėtumėte atkreipti dėmesį į keletą praktiškų ir aktualių patarimų kuriuos jums paruošėme pagal saliutas.lt interneto svetainėje pateikiama informaciją.

Pasirinkite tinkamą vietą fejerverkų šou

Visų pirma kiekvienas vartotojas, kuris nusprendžia šventės metu pasitelkti fejerverkus, turėtų pagalvoti apie tinkamos vietos pasirinkimą. O tai reiškia, kad jūs turėtumėte fejerverkų leidimui numatyti tik labai atvirą, lygią, stabilią ir nedegią vietą. Ir nors pastarieji patarimai kai kuriems vartotojams gali atrodyti kaip savaime suprantami, vis dėlto nelaimingų nutikimų statistika rodo visiškai ką kitą. Dėl šios priežasties nei vienas fejerverkus pasitelkiantis vartotojas neturėtų pro pirštus praleisti tinkamos vietos pasirinkimo klausimo, tokiu būdu užtikrinant didesnę savo ir aplinkinių žmonių saugumą. Taigi, jei naudosite fejerverkus – darykite tai saugioje vietoje.

Kaip pasirinkti saugią vietą fejerverkų šou:

  • Ieškokite vietos, kuris yra tvirta ir lygi, pvz., padengta betonu, sniegu, smėliu ar žvyru.
  • Venkite vietų, kuriose auga medžiai, yra žolės ar pastatų, kuriems galėtų kilti gaisro pavojus.
  • Pagalvokite ir apie fejerverkų skleidžiamą triukšmą, kuris galėtų trikdyti apylinkėje gyvenančių žmonių ar naminių gyvūnų ramybę, todėl pasistenkite atrasti vietą, kuri būtų tolėliau nuo gyvenvietės.

SVARBU: Fejerverkus visuomet naudokite tik lauke – tai galioja net ir šaltosioms ugnelėms.

Apibrėžkite saugų perimetrą

Kuomet būsite atradę ir pasirinkę tinkamą vietą fejerverkų šou, turėtumėte saugų perimetrą labai aiškiai ir matomai apibrėžti, tokiu būdu aplinkiniams leidžiant lengviau suprasti, kur stovėti ir fejerverkus stebėti yra saugu, o kurios dalies perimetro nereikėtų peržengti. Tam galima pasitelkti ir juostą, kuria atskirtumėte fejerverkams leisti numatytą vietą nuo vietų, kuriose stovės žiūrovai. Ir tokių saugumo patarimų reikėtų laikytis neatsižvelgiant į tai, kokio tipo fejerverkai bebūtų pasirinkti.

Palaukite tinkamų oro sąlygų

Vėjuota diena fejerverkų leidimui yra viena iš pačių prasčiausių. Jei diena pasirodė esanti ypatingai vėjuota, savo numatytą fejerverkų šou turėtumėte atidėti kitai dienai, kuomet vėjas bus nurimęs. Stiprus vėjas gali labai lengvai leidžiamus fejerverkus pakreipti kita kryptimi ir pažeisti jūsų nustatytą saugų fejerverkams leisti skirtą perimetrą, tokiu atveju sukeliant pavojų aplinkiniams ir aplinkai (pvz., pastatams, medžiams, žolei ar kt.).

SVARBU: Situaciją visuomet stenkitės įvertinti objektyviai ir racionaliai. Fejerverkus galima naudoti ir tuomet, kai yra nedidelis vėjas, tačiau tokiu atveju turėtumėte pasirinkti tinkamą vietą ir stovėti ne prieš vėją.

Būkite pasiruošę neplanuotam gaisrui

Pasiruošimo ir atsargumo priemonių niekuomet nebūna per daug. Todėl jei jūs esate numatę šventės metu naudoti fejerverkus, turite suprasti, kad svarbiausiu veiksniu bus jūsų ir aplinkinių saugumas. Tam turėtumėte skirti pakankamai dėmesio, laiko ir pastangų. Dėl šios priežasties pirmiausia turėtumėte pasirūpinti pakankamomis vandens atsargomis arba gesintuvu. Jei fejerverkų šou metu reikalai pakryps netikėta linkme, tokios atsargumo priemonės padės jums operatyviai eliminuoti kilusį gaisro pavojų.

Ir net jei jums iki šiol dar niekada nebuvo tekę rūpintis tokiomis saugumo priemonėmis ir pastarųjų jums dar nebuvo prireikę, tai tikrai nereiškia, jog niekuomet ir neprireiks. Būkite pasiruošę viskam ir galėsite išvengti didelių nelaimių.

Pasitraukimas po fejerverko uždegimo

Kuomet uždegsite fejerverko dagtį, turėtumėte kaip įmanoma greičiau pasišalinti iš nesaugaus perimetro. Be to, pats fejerverko uždegimo procesas taip pat turėtų vykti laikantis visų saugumo reikalavimų ir tai turėtumėte daryti pakankamu atstumu, t.y. jokiu būdu nesant labai arti paties fejerverko. Tai padės išvengti nudegimų ar kitų nelaimių, kurios dažniausiai įvyksta dėl neatsargaus fejerverkų uždegimo ir būvimo pernelyg arti.

Saugus fejerverkų uždegimo procesas:

  • Vos tik uždegsite fejerverko dagtį – pasitraukite į saugią vietą.
  • Niekuomet savo rankose nelaikykite fejerverkų, kuriuos uždegate.
  • Niekuomet nenukirpkite ir nesutrumpinkite fejerverko dagties tam, kad pagreitintumėte jo paleidimo procesą. Legalių fejerverkų dagties ilgis yra optimalus, todėl jo keisti neturėtumėte.

Vieno fejerverko uždegimas vienu metu

Daugiau fejerverkų vienu metu anaiptol nereiškia geresnio rezultato. Žinoma, kai yra kalbama apie įspūdingą fejerverkų reginį jums gali kilti noras vienu metu uždegti daugiau nei vieną fejerverką. Tačiau turite nepamiršti, kad fejerverko dagtis turėtų dengti mažiausiai tris sekundes ir tai tikrai nėra ilgas laiko tarpas vienam fejerverkui. Todėl jei vienu metu jūs bandysite į dangų paleisti daugiau nei vieną fejerverką, laiko jiems uždegti ir nuo jų pasitraukti saugiu atstumu turėsite dar mažiau. Taigi, rizikuoti tikrai nėra verta.

SVARBU: Norėdami pamatyti įspūdingesnį fejerverkų renginį rinkitės ne daugybę skirtingų fejerverkų, kuriuos reikėtų uždegti panašiu metu, o įsigykite didesnį fejerverką, kuris padėtų pasiekti tokį patį ar netgi dar geresnį rezultatą, išsaugant jūsų ir aplinkinių žmonių saugumą.

Prižiūrėkite savo vaikus

Kai kurie žmonės, kurie naudoja fejerverkus, mano, kad nėra nieko blogo savo atžaloms duoti mažesnius fejerverkus, kurie juos į orą paleistų patys. Tačiau statistika rodo, kad tokie sprendimai labai dažnai baigiasi rimtomis traumomis. Tai reiškia, kad suaugusieji jokiu būdu fejerverkų neturėtų leisti naudoti savo vaikams.

Žinoma, tai nėra viskas, ko turėtų imtis suaugusieji, kurie šventės metu nusprendžia naudoti fejerverkus. Taip pat yra labai svarbu savo vaikus informuoti apie tai, kaip jie turėtų elgtis fejerverkų leidimo metu ir kokiu atstumu jie turėtų stovėti, kad galėtų išlikti saugūs.

Nenaudokite nepavykusių fejerverkų

Kiekvienas fejerverkus norintis naudoti vartotojas turėtų atminti, kad jei pirmuoju bandymu nepavyko sėkmingai paleisti fejerverko ar jo dagtis užgeso, antrą kartą to paties bandyti pakartoti neturėtumėte. Priešingu atveju būtų gerokai padidinta nelaimingo nutikimo rizika.

Kartais fejerverkai tiesiog neiššauna ar dagtis užgęsta, todėl nors tokiais atvejais vartotojams gali būti gaila patirtų išlaidų, vis dėlto saugumas turėtų išlikti pirmoje vietoje ir būti prioritetu. Kaip bebūtų, jei susidūrėte su tokia situacija, tuomet turėtumėte luktelėti apytiksliai 5 ar 10 min., o tuomet tokį fejerverką panardinti į vandenį. Tai apsaugos nuo pavėluoto fejerverko iššovimo ar kitų galimų rizikų.

Tinkamai ir saugiai atsikratykite fejerverkais

Būtina žinoti ne tik kaip saugiai ir tinkamai naudoti fejerverkus, tačiau taip pat ir kaip jais saugiai atsikratyti. O tai reiškia, kad panaudojus fejerverkus jų jokiu būdu neturėtumėte tiesiog išmesti tiesiai į šiukšlių dėžę. Priešingu atveju tai galėtų sukelti labai didelį gaisro pavojų.

Po to, kai sėkmingai panaudosite savo įsigytus fejerverkus, turėtumėte kurį laiką luktelėti, o tuomet fejerverkų likučius pamerkti į vandens kibirą ar kitą panašią vandens pripildytą talpą. Tokiu būdu jūs užtikrinsite, kad fejerverkų likučiai neuždegs kitų šiukšlių ir nesukels gaisro pavojaus.

Venkite neteisėtų fejerverkų

Niekuomet ir jokiu būdu nesusigundykite pirkti neteisėtų fejerverkų vien dėl žemesnės jų kainos. Teisėti fejerverkai parduotuvių lentynas pasiekia tik tuomet, jei jie atitinka visus aukščiausius saugumo standartus ir keliamus reikalavimus. Tai reiškia, kad jei fejerverkus pirksite iš specializuotų parduotuvių, gausite kokybišką ir saugų produktą.

Mūsų šalyje yra draudžiama prekiauti fejerverkais tam neturint atitinkamos licencijos. Be to, parduodami fejerverkai taip pat turi turėti visus jų originalumą, saugumą ir kokybę patvirtinančius žymėjimus. Tuo tarpu neteisėti fejerverkai neatitinka saugumo standartų, todėl apie juos turėtumėte pamiršti, nepaisant to, kokia bebūtų žema jų kaina.

SVARBU: Prieš pirkdami fejerverkus visuomet pasidomėkite pardavėjais, įsitikindami, kad jie veikia oficialiai ir teisėtai, o jų siūloma produkcija atitinka visus šiuolaikinius standartus.

Žinokite įstatymus ir keliamus reikalavimus

Lietuvoje fejerverkus naudoti yra leidžiama pilnamečiams asmenims. Tačiau taip pat reikia suprasti, kad galioja ir atitinkami įstatymai, kuriuose yra numatyta fejerverkų naudojimo tvarka bei pateikiamos pagrindinės gairės. Todėl jei esate numatę šventėje naudoti fejerverkus, visų pirma turėtumėte susipažinti ir su pagrindiniais fejerverkų naudojimą reglamentuojančiais įstatymais bei pagrindiniais reikalavimais, kuriuos įgyvendinę galėtumėte išvengti bet kokių papildomų rūpesčių.

Nenaudokite fejerverkų apsvaigus

Labai dažnai įvairių švenčių metu švęsdami žmonės vartoja alkoholinius gėrimus, tačiau niekuomet nerekomenduojama fejerverkų naudoti apsvaigus. Ir tai yra labai pavojinga tiek dėl paties žmogaus, kuris naudos fejerverkus, tiek ir dėl aplinkinių, kurie juos stebės. Apsvaigus nuo alkoholio tampa sudėtinga priimti racionalius ir logiškus sprendimus bei objektyviai įvertinti situaciją. Be to, tokiu atveju reikšmingai pablogėja ir reakcijos laikas bei koordinacija, o tai reiškia, kad kyla ir didesnis pavojus susižeisti ir sužeisti kitus, jau nekalbant apie kitus nelaimingus nutikimus, tokius kaip gaisras.

Taigi, niekuomet neturėtumėte sukurti tokių situacijų, kurios jūs ir kiti žmonės patektų į didelį pavojų. Jei šventės metu planuojate vartoti alkoholinius gėrimus, šventėje jokiu būdu nebandykite uždegti fejerverkų. Tai turėtų daryti neapsvaigę asmenys.

Patikėkite fejerverkų šou profesionalams

Jei galite sau leisti samdyti profesionalus, kurie surengtų labai aukšto lygio fejerverkų šou, taip ir turėtumėte padaryti, vietoje to, kad visu tuo bandytumėte pasirūpinti patys. Ir net jei iki šiol jūs niekuomet nebuvote pagalvoję apie tokią galimybę, tai tikrai nereiškia, kad jums bus sudėtinga surasti fejerverkų šou organizuojančius profesionalus. Kadangi fejerverkai Lietuvoje yra labai populiarūs ir be jų neapsieina nei vienos pagrindinės metų šventės, rinkoje taip pat galima labai lengvai surasti ir fejerverkų šou organizatorius. Šios srities profesionalai ne tik pasirūpina labai aukšto lygio reginiu, tačiau taip pat užtikrina ir visų fejerverkų šou dalyvaujančių žmonių saugumu, todėl tokiu atveju jums patiems nebereikės jaudintis dėl visų aukščiau išvardintų veiksnių.

Pabaigai

Nepaisant to, ką jūs esate numatę surengti savo organizuojamai šventei, visuomet yra naudinga žinoti pagrindinius daugiau saugumo naudojant fejerverkus suteikiančius patarimus. Trumpiau tariant, bazinės žinios gali padėti sumažinti įvairių nelaimingų nutikimų riziką. Tuo tarpu dėl platesnės informacijos, susijusios su tinkamu fejerverkų naudojimu ir pagrindiniais saugumo reikalavimais, niekuomet nepamirškite konsultuotis su šios srities profesionalais.

Užsakymo Nr. KMC200162

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: