Organizatorių archyvo nuotr.

Nuo 2017 metų sausio 1 dienos įsigaliojusiame statybos įstatyme buvo sukurta prievolė visiems statybos darbams įsigyti civilinės atsakomybės draudimą. Jei iki tol ši prievolė galiojo tik rimtiems rangovams (įmonėms), tai nuo 2017 metų kiekvienas privatus statytojas privalo būti apdraustas statybų metu. O pastatų inspekcijos skyrius vėliau tikrai paklaus, ar yra toks draudimo polisas.

Pradėkite ruoštis statyboms ir visiems apie tai praneškite

Ne vėliau kaip likus 1 (vienai) darbo dienai iki statybos darbų pradžios Statybos inspektoriui turi būti pateiktas pranešimas apie statybos darbų pradžią ir konstrukcinės statybos dalyviai. Išimtis taikoma tik nesudėtingiems pastatams (t. y. iki 80 kvadratinių metrų). Šis pranešimas pasiekiamas infoStatyba sistemoje. Jame turėtų būti pateikta pagrindinė informacija apie statomą namą – adresas, statybos leidimo duomenys, projektas ir kt. Svarbu nustatyti įdarbintus statybos dalyvius – rangovus, vadovus, techninius prižiūrėtojus (apie juos vėliau).

Pranešimas laikomas galiojančiu, jei po inspektoriaus patikrinimo pasirodo būsena „Priimta“. Ataskaitą galite pateikti patys. Tačiau iš praktikos matome, kad nepatyrusiems žmonėms naudotis sistema nėra labai lengva ir patogu. Teikiame tokias paslaugas ir padedame parengti darbo pradžios pranešimus. Susisiekite su mumis – mielai jums padėsime.

Nepranešus apie statybų pradžią gresia bauda nuo 100 iki 300 eurų. Geriau leisti pinigus statyboms nei baudoms. Statybinės medžiagos pačios nenusipirks, dėl to taupykite ir įsigykite kokybiškas prekes.

Iš praktinės pusės galima pasakyti, kad apsidrausti verta ilgiau, nes dažniausiai draudimo kaina taip ir nesikeičia

Taigi renkantis 3 mėnesius, 1 metus, 2 metus – dažniausiai verta rinktis 2 metus. Per šį laikotarpį dažniausiai baigiasi visi statybos darbai. O pridedant galima nemokamai naudotis ir darbo pradžioje įsigytu draudimo polisu. Nepamirškite, kad priduodant namą būtina pateikti statybos politiką ir apmokėjimą patvirtinančius dokumentus (kvitą).

Pastatų statybos vadovas, ką reikia žinoti?

Visais atvejais (išskyrus 1 kategorijos nesudėtingų statinių statybą) statinių statybą turi prižiūrėti kvalifikuotas statybos vadovas.

Geras klausimas: “Kas gali būti statybos vadovu?”

Statyboms po 2018 m. atsakymas paprastas. sausio 1 d. reikia paminėti, kad nesvarbu, kada bus gautas statybos leidimas. Turi būti pateiktas sertifikatas, jei statomas nuo 2018 m.

Jei namas pastatytas iki 2018 metų – bus lengviau. Tada buvo galima turėti inžinieriaus išsilavinimą valdyti pastatus. Pvz. Statant studijos tipo butą – pakanka statybos inžinieriaus bakalauro diplomo. Jo apibrėžimas nėra labai tikslus. Taigi papildymo metu atrodo šiek tiek atlaidžiau.

Užsakymo Nr. KMC2200056

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: