Organizatorių archyvo nuotr.

Pasižvalgius po individualių namų gatveles, akys raibsta nuo įvairovės. Seniai praėjo tie laikai, kai namai buvo tarsi „štampuojami“ vienas po kito. Akivaizdžių skirtumų galima įžvelgti ne tik apžiūrint aplinką ar fasadą, bet ir…stogą. Pastarieji skiriasi ne tik spalva ar forma, bet ir medžiaga, iš kurios yra pagaminti. Skardinė stogo danga – vienas iš galimų ir, drąsiai galima sakyti, itin mėgiamų variantų. Prieš nusprendžiant, ar skardinis stogas – jums priimtinas variantas, reikėtų šios medžiagos savybėmis pasidomėti plačiau.

Skardiniai stogai – tai ne tik dažytas metalas

Plieno lakštą nudažyti norimos spalvos dažais galite, tačiau toks „ׅmeno kūrinys“ anaiptol negalės būti pavadintas stogo danga. Pastarosios gamybos technika, norint pagerinti funkcines bei estetines savybes, nuolat tobulinama.

Pirmasis žingsnis plieninės stogo dangos gamybos procese – lakšto padengimas cinku, ant jo – vadinamas pasyvusis sluoksnis, vėliau – gruntavimas, o galiausiai – kokybiška polimerinė danga, skirta produkto sandarumui bei atsparumui aplinkos poveikiui užtikrinti. Priklausomai nuo skardinės stogo dangos rūšies, gali būti naudojami ir papildomi sluoksniai, skirti esamoms savybėms sustiprinti ar atlikti papildomą funkciją, pavyzdžiui, pagerinti antikorozines ar akustines savybes. Kokybišką stogo dangą siūlantys gamintojai reaguoja į besikeičiančius klientų lūkesčius ir, suvokdami  pastarųjų rūpestį aplinka, gamyboje stengiasi naudoti kiek įmanoma gamtai draugiškesnes medžiagas. O ir metalas, kaip statybinė medžiaga, su aplinkosaugos puoselėjimo idėjomis neprasilenkia. Kai skardinis stogas nebegali atlikti savo pirminės funkcijos (aišku, laukti iki to reikia ilgai), iš metalo galima pagaminti kitus daiktus ir šiais sėkmingai naudotis.

Kodėl specialistai rekomenduoja rinktis skardinę stogo dangą?

Ši danga išpildo visus klientų pageidavimus, susijusius su stogu. Ilgaamžiškumas – vienas svarbiausių kriterijų. Gamintojai plieninei dangai, priklausomai nuo šios klasės, suteikia net 50 metų garantiją. O, su minimalia priežiūra (tereikia retkarčiais nuvalyti susikaupusius nešvarumus), ši tarnauja ir kur kas ilgiau.

Kaip minėta, kokybiška polimerinė danga suteikia skardiniam stogui efektyvią apsaugą nuo korozijos, UV spindulių, temperatūros svyravimų. Atsparumas ugniai – vienas iš pagrindinių reikalavimų stogui, kurį skardinė danga puikiai atitinka. Tai – lengva, tačiau tvirta medžiaga, kurią nesudėtinga susimontuoti ir savarankiškai. Profilių formų (klasikinė, čerpinė, trapecinė) bei spalvų įvairovė leidžia išsirinkti variantą, vizualiai geriausiai derantį su pastato fasadu bei atitinkantį estetinius lūkesčius.

Organizatorių archyvo nuotr.

Net ir fizikos srityje ne itin „pasikaustęs“ žino, jog metalas greitai įkaista bei pasižymi menka  garso izoliacija. Tačiau ar dažnai jūsų kaimynas, kurio namą dengia skardinis stogas, skundžiasi, jog dėl pragariško karščio negali būti viduje, o nuo triukšmo, kurį sukelia lašų barbenimas, jau savas „stogas važiuoja“? Nesvarbu, kokią dangą pasirinksite, norint kokybiškai tarnaujančio stogo, būtinas tinkamas apšiltinimas bei ventiliacija. Atlikus minėtus darbus, akustinės skardinio stogo savybės tampa kur kas efektyvesnės, o karštis į pastato vidų nepatenka.

Ar savarankiškas plieninės stogo dangos montavimas – protingas žingsnis?

Skardinė danga nedaug sveria, montavimui nereikia specifinių įrankių, o lakštai parduodami supjaustyti pagal konkrečias stogo vietas, tad savarankiškas montavimas – misija įmanoma. O ir sutaupyti galima nemažai. Tiesa, norint nepadaryti sau „meškos“ paslaugos, būtina atidžiai vadovautis gamintojo pateikta montavimo instrukcija bei itin saugoti dangą nuo mechaninių pažeidimų. Šie gali ne tik pakenkti stogo dangos eksploatacinėms savybėms, bet rizikuojama netekti ir gamintojo garantijos.

Vien fizikinės plieno savybės nepaverčia šio kokybiška stogo danga. Svarbu žaliava, papildomi priedai, gamybos procesas ir, žinoma, požiūris į vartotoją. Budmat“ savo siūlomai skardinei stogo dangai taiko aukščiausius kokybės reikalavimus bei, reaguodami į besikeičiančius pirkėjų poreikius, nuolat tobulina gamybos technologiją.

Užsakymo Nr. KMC200130

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: