Organizatorių archyvo nuotr.

Jei turite skolininkų, natūralu, kad baugina mintis, ar skolą pavyks atgauti ir ar dėl įmonių nemokumo nepakliūsite į dar didesnę bėdą. Skolų išieškojimas iš fizinio asmens – ne mažiau žinių ir išmonės pareikalausiantis procesas.

Taigi, turint skolininkų dažnai kyla dilema, ar skolą bandyti išieškoti savarankiškai, ar vis dėlto kreiptis į tokias paslaugas teikiančias įmones. Taigi, paieškosime atsakymo į šį klausimą.

Skolų išieškojimas iš privačių asmenų ir įmonių: kas tuo rūpinasi?

Teoriškai skolų išieškojimu turėtų užsiimti įmonės darbuotojai (pavyzdžiui, buhalteriai, finansininkai) arba pats vadovas, tačiau daugelis specialistų nori dirbti savo tiesioginį darbą ir užsiimti šalutinėmis veiklomis jiems tiesiog nelieka laiko.

Gerai, jeigu įmonė turi teisininką: jis gali duoti patarimų, kaip efektyviau išieškoti skolas, koordinuoti visą procesą, parengti procesinius dokumentus teismui ir t. t.

Tačiau vėlgi samdyti teisininką (vadinamąjį etatinį darbuotoją) – brangu, ypač jei jo paslaugų nereikia kasdien. Taigi optimali išeitis gali būti tiesiog rinktis teisinių paslaugų įmonę, samdomą tik prireikus greitai ir efektyviai išieškoti skolas.

Įmonė, kuri specializuojasi išieškant skolas, suteikia visas reikalingas paslaugas nuo A iki Z: konsultuoja visais klausimais, padeda priimti sprendimus, parengia dokumentus, atstovauja klientams teisme ir t. t.

Samdytos įmonės deda maksimalias pastangas, kad padėtų klientams išieškoti jų skolas. Kartais taikoma praktika, kad sėkmės atveju teisinėms įmonėms mokami didesni honorarai, todėl teisininkai dar labiau suinteresuoti laimėti bylas.

5 svarbūs klausimai, padedantys apsispręsti, ar verta kreiptis į skolų išieškojimo įmonę

  1.   Ar turite pakankamai kompetencijos ir žinių, kad užsiimtumėte skolų išieškojimu? Jeigu žinių vis tik trūksta, galite padaryti lemtingų klaidų, lemsiančių nesėkmę, todėl geriau negaišti brangaus savo laiko ir kreiptis į geriausiai išmanančius visą procesą.
  2.   Ar įmonėje dirba darbuotojas, atsakingas už skolų išieškojimo procesą? Jeigu ne, tuomet paprasčiausia samdyti specialistus iš išorės.
  3.   Kiek gali kainuoti skolų išieškojimas? Jeigu numanote, kad išlaidos bus didelės, verčiau iškart samdyti įmonę, kuri teikia skolų išieškojimo paslaugas.
  4.   Ar užtenka laiko administruoti skolas bei išieškoti jas iš nemokių klientų? Vėlgi pastebima, kad įmonėje retai kas nori gaišti laiką ir užsiimti šiuo ne itin maloniu procesu.
  5. Kokio dydžio yra skola? Jeigu skola yra didelė, rasti kompromisą su skolininku bei apskritai išieškoti šią skolą savarankiškai gali būti labai sudėtinga.

Apibendrinimas: esminiai privalumai, kodėl verta samdyti skolas administruojančius išorės partnerius

Skolų išieškojimas – tokio tipo įmonių specialistų pagrindinė ar viena iš pagrindinių veiklų, taigi jie skirs tiek laiko, kiek reikia, o ne šio darbo imsis kaip vienos iš daugelio kasdienių veiklų.

Įmonės, samdančios skolų išieškotojus, sutaupys laiko, lėšų, nes nereikės ieškoti naujo etatinio specialisto, kuris rūpinasi skolų atgavimu, o esamiems darbuotojams primesti į jų pareigas neįtrauktų funkcijų. Visiškai natūralu, kad verslai partnerius atsirenka vis kruopščiau, tad nemokumo atvejų tam tikruose sektoriuose pasitaiko mažiau: tuomet labiau apsimoka samdyti reikiamų paslaugų teikėjus.

Išvengiama ir kitų papildomų išlaidų: pavyzdžiui, norint gauti kai kuriuos duomenis apie skolininką, gali tekti mokėti už naudojimąsi duomenų bazėmis, registrais ir kt. Skolų išieškojimo profesionalai turi prieigą prie šių duomenų bazių, todėl klientai išvengia papildomų išlaidų.

Taigi, jei ieškote kvalifikuoto paslaugų teikėjo, Vilniuje įsikūrusi verslo advokatų įmonė „Linden“ visuomet pakonsultuos ir pasistengs, kad teisminis skolų išieškojimas Jūsų neįvarytų į aklavietę. „Linden“ skolų išieškojimo procesas prasideda nuo pirminio bendradarbiavimo, kurio metu surenkama visa su skola susijusi informacija. Po to tiksliai apskaičiuojami būtini mokėjimai, taip sudarant pagrindą aiškiai ir skaidriai kainodarai. Vėliau „Linden“ savo klientų vardu pateikia ieškinį, jei situacija reikalauja teisinio įsikišimo. Teismui priėmus palankų sprendimą dėl skolos išieškojimo, „Linden“ perduoda vykdymą antstoliams, kad būtų užtikrintas veiksmingas skolos išieškojimas. Apsvarstykite galimybę pasinaudoti „Linden“ paslaugomis, kad galėtumėte efektyviai ir sėkmingai įveikti sudėtingas skolų išieškojimo problemas.

Partnerio turinys

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: