Pexels.com archyvo nuotr.

Nors yra daug suvirinimo darbų, kurie geriausiai atliekami rankiniu būdu arba juos įmanoma atlikti rankiniu būdu (pvz., jei reikia suvirinti labai mažą daiktą, todėl neverta naudoti automatinio suvirinimo aparato). Tačiau yra daug darbų, kurių atlikti rankiniu būdu neįmanoma. Tam reikalingi specialūs įrenginiai. Pavyzdžiui, suvirinti siūles galima tik naudojant specialius įrenginius.

Kai kurie darbai, pvz., didelių vamzdžių suvirinimas daugelyje pramonės šakų (pvz., naftos gręžimo platformos ir chemijos gamyklos ir kt.), turi būti atliekami automatiniu suvirinimo aparatu, pvz., orbitinio suvirinimo mašina, dėl tikslumo, kuris būtinas norint išvengti potencialiai pavojingo nuotėkio atsiradimo.

Yra dvi skirtingos situacijos, kai paprastai naudojamas automatinis suvirinimo aparatas. Pusiau automatinis suvirinimas (suvirinimas pusautomačiu) – suvirinimo būdas, kai naudojamas iš anksto užprogramuotas automatinis suvirinimo aparatas, tačiau jo dalis į suvirinimo stendą (ar jo ekvivalentą) įkiša operatorius, kurį jas suruošia ir po to įjungia suvirinimo mašiną ir ją išjungia, kai suvirinimas baigtas. Tuomet operatorius pašalina gatavą ruošinį ir pakartoja procesą tiek kartų, kiek reikia.

Visiškai automatinis suvirinimas atliekamas be žmogaus įsikišimo. Jis tik stebi, kad įrenginiai veiktų tinkamai. Šiose konstrukcijose dalys ir gatavi ruošiniai yra perkeliami kitomis mašinomis, tokiomis kaip konvejerio juostos, o suvirinimo operacijos dažnai būna atliekamos etapais. Pilnai automatiniai suvirinimo aparatai dažniausiai naudojami pramonėje, kur vyksta masinė gamyba, pavyzdžiui, automobilių gamyklose. Mažesnės įmonės ar individualūs asmenys naudoja pusiau automatines suvirinimo mašimas, t.y. suvirinimas pusautomačiuTokie įrenginiai yra pigesni, todėl juos kur kas labiau apsimoka įsigyti nei pilnai automatinius. Be to, visiškai automatinis suvirinimo įrenginys bus ekonomiškas ir atsipirks tik tada, kai bus nuolat naudojamas. O tai įmanoma tik didelėse pramonės įmonėse, kur vyksta nenutrūkstanti gamyba.

Nors teigiama, kad automatiniai suvirinimo įrenginiai yra pranašesni už pusiau automatinius, tačiau pastarieji turi nemažai privalumų. Pirmiausia, mažesnė kaina, todėl jie yra prieinami didesniam ratui žmonių. Suvirinimas pusautomačiu yra pranašesnis dar ir dėl to, jog tai lankstesnis suvirinimo būdas, kuriam atlikti reikia mažiau pasiruošimo.

Užsakymo Nr. KMC180089

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: