Įgyvendinama kritimų ir jų sukeltų traumų prevencijos programa
(c) Kauno rajono savivaldybės archyvo nuotr.

Senėjimas tampa vis aktualesne tema, nes pagyvenusių ir senyvo amžiaus žmonių populiacija didėja. Vyresnio amžiaus žmonės patiria įvairių sunkumų, susijusių su fizinės ir socialinės sveikatos silpnėjimu, didesne traumų rizika, todėl vienas iš svarbiausių visuomenės tikslų – gera žmonių sveikata iki pat senatvės, savarankiška ir nepriklausoma gerovė bei fiziškai aktyvus gyvenimo būdas.

SBĮ Kauno rajono socialinių paslaugų centras nuo 2011 m. rugsėjo mėn. įgyvendina Visuomenės sveikatos specialiosios programos remiamą projektą „Kritimų ir traumų prevencija, skatinant Kauno rajono vyresnio amžiaus asmenų fizinį aktyvumą ir sportinę veiklą“.

Šiuo projektu siekiama sukurti saugią aplinką pagyvenusiems ir senyvo amžiaus gyventojams, ugdyti jų fizinį aktyvumą ir pajėgumą, lavinti pusiausvyrą ir koordinaciją, mokyti pasitikėti savimi ir išvengti kritimų.

Tuo tikslu SBĮ Kauno rajono socialinių paslaugų centre organizuojami mokymai, kurių metu pagyvenę ir senyvo amžiaus Kauno rajono gyventojai supažindinami su aplinkos veiksniais, jų pavojumi ir rizika, mokomi įvertinti savo aplinką ir pakeisti ją taip, kad sumažėtų kritimų pavojus ir taip būtų išvengta susižalojimų bei traumų.

Kauno rajono socialinių paslaugų centro sporto salėje taip pat vyksta sporto užsiėmimai, kurių metu projekto dalyviai atlieka specialiai sudarytą fizinių pratimų programą, skirtą pusiausvyrai, koordinacijai lavinti, stiprinti kojų ir rankų raumenis, palaikyti bendrą organizmo savijautą, mokyti savarankiškai atlikti kasdienius darbus. Projekte dalyvauja 237 senyvo amžiaus Kauno rajono gyventojai.

Šis projektas bus vykdomas iki š. m. gruodžio 31 d. Tikimasi, kad pavyks pagerinti Kauno rajono pagyvenusių ir senyvo amžiaus žmonių pusiausvyrą, padidinti jų mobilumą, sumažinti kritimų riziką ir pavojų patirti sužalojimų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: