Importuotų prekių kainos sumažėjo 1,5 proc.
(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Lietuvos statistikos departamentas praneša, kad per mėnesį (2011 m. spalio mėn., palyginti su rugsėjo mėn.) eksportuotų prekių kainos padidėjo 0,3 procento, o importuotų prekių kainos sumažėjo 1,5 procento.

Eksportuotų prekių kainų pokytį per mėnesį lėmė padidėjusios žemės ūkio produktų (5,2 proc.) ir pagamintų pramonės produktų kainos. Iš pagamintų pramonės produktų bendrajam kainų pokyčiui daugiausia įtakos turėjo padidėjusios chemikalų ir chemijos pramonės gaminių (1,4 proc.), rafinuotų naftos produktų (0,3 proc.), variklinių transporto priemonių (1,4 proc.) bei sumažėjusios maisto produktų (1,1 proc.), guminių ir plastikinių gaminių (1,2 proc.) kainos. Taip pat bendrajam kainų pokyčiui įtakos turėjo 6,7 procento sumažėjusios atliekų surinkimo, tvarkymo ir šalinimo, medžiagų atgavimo produkcijos kainos.

Didžiausią įtaką bendrajam importuotų prekių kainų pokyčiui turėjo 3,9 procento sumažėjusios žalios naftos ir gamtinių dujų (atitinkamai 3,7 ir 5,2 proc.), 3 procentais – kitų kasybos ir karjerų eksploatavimo produktų, 1,4 procento – žemės ūkio produktų kainos. Iš pagamintų pramonės produktų bendrajam kainų pokyčiui įtakos turėjo padidėjusios chemikalų ir chemijos pramonės gaminių (0,4 proc.), maisto produktų (0,3 proc.), guminių ir plastikinių gaminių (0,5 proc.) kainos.

Per metus (2011 m. spalio mėn., palyginti su 2010 m. spalio mėn.) iš eksportuotų prekių daugiausia pabrango žalia nafta – 41,6 procento, rafinuoti naftos produktai – 30,8, chemikalai ir chemijos pramonės gaminiai – 27,2, o atpigo metalo gaminiai, išskyrus mašinas ir įrenginius, – 7,1, elektros įranga – 2,1, kompiuteriniai, elektroniniai ir optiniai gaminiai – 1,1 procento.

Per metus iš importuotų prekių daugiausia pabrango žalia nafta ir gamtinės dujos – 33,9 procento, kiti kasybos ir karjerų eksploatavimo produktai – 33,4, rafinuoti naftos produktai – 28,6, o atpigo tabako gaminiai – 7,8, kompiuteriniai, elektroniniai ir optiniai gaminiai – 5,6, žuvys ir kiti žuvininkystės produktai – 5,4 procento.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: