Iškiliausių tarpukario kauniečių
(c) Organizatorių archyvo nuotr.

Pastaruoju metu ypač dažnai atsigręžiama į tarpukarį, į tą trumpą laikotarpį, kai vos per 21-erius nepriklausomybės metus Lietuva itin sparčiai žingsniavo į priekį visose gyvenimo srityse: mokslo, pramonės, kultūros ir švietimo, medicinos, aviacijos, karybos, žinoma, sporto.

Laikinojoje šalies sostinėje Kaune tada buvo susibūrę itin daug kūrybingų, intelektualių, pažangių, nebijančių rizikuoti, laisvų savo dvasia žmonių, kurių dėka ir buvo tiek daug pasiekta.

Šiems žmonėms – iškiliausiems tarpukario kauniečiams pagerbti, juos prisiminti ar galbūt net atrasti iš naujo buvo surengta speciali paroda. Rugsėjo mėnesį ji pradėjo keliones po Lietuvą.

Šiuo metu paroda vieši Birštono „Tulpės sanatorijoje“. Anot sanatorijos direktorės Liucijos Patinskienės, paroda aktuali ne tik kauniečiams, bet ir visai Lietuvai, nes iškilios asmenybės daro tiesioginę įtaką visų mūsų gyvenimui.

„Tų žmonių darbai, pasiekimai tiesiogine ta žodžio prasme įkvepia, priverčia susimąstyti – o ką aš padariau vardan savęs, savo artimųjų, savo šalies, kad gyventi būtų geriau, saugiau, gražiau? Kai kurios tarpukariu skleistos idėjos aktualios ir šiandien“, – tvirtino L. Patinskienė.

Direktorės teigimu, švietėjiškas parodos turinys daugelį sanatorijos klientų paskatina į istoriją pažvelgti kitu žvilgsniu.

„Paroda domisi ne tik sanatorijos lankytojai, bet ir birštoniečiai. Sulaukėme net kelių moksleivių klasių, kurie istorijos pamokas skyrė būtent šiai parodai arba, kitaip tariant, tarpukario asmenybėms prisiminti“, – pasakojo L. Patinskienė.

Iškilioms tarpukario asmenybėms skirtos parodos kelionių maršrutas iš Birštono drieksis į Radviliškį, vėliau į Plungę. Parodos rengėjų teigimu, planuojama, kad paroda aplankytų kuo daugiau Lietuvos miestų ir miestelių.

Organizatorių informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: