Tomo Černiševo nuotraukų paroda
(c) Organizatorių archyvo nuotr.
Tomo Černiševo nuotraukų paroda

Vakar, Pažaislio vienuolyne, buvo iškilmingai paminėta 2004 – 2009 m. laikotarpiu vykdytos paramos programos, kurios metu Norvegija, Islandija ir Lichtenšteinas Lietuvai neatlygintinai skyrė per 67,3 mln. eurų (apie 232,4 mln. litų) sveikatos apsaugos, vaikų priežiūros, pilietinėms ir kitoms iniciatyvoms įgyvendinti, pirmojo etapo pabaiga.

Pirmojo Norvegijos, Islandijos ir Lichtenšteino paramos skyrimo etapo pabaiga buvo paminėta dalyvaujant aukštas pareigas einantiems svečiams: Norvegijos ambasadoriui Lietuvoje Leif Arne Ulland, įvairių Lietuvos miestų merams, Lietuvos Vyriausybės atstovams – finansų ministrei Ingridai Šimonytei ir kultūros ministrui Arūnui Gelūnui.

„Visų pirma noriu kuo nuoširdžiausiai padėkoti visiems projektų vykdytojams. Projektų ir pasiekimų skaičius bei įvairovė tik dar karta įrodo, kad pinigai tėra priemonė. Kad svarbiausia yra žmogus, žinios, intencija ir vertybės, nes jos yra būtinas pagrindas, kuriant tikrąją vertę“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Renginys neatsitiktinai vyko vienoje gražiausių Lietuvos architektūrinio paveldo vietų – Pažaislio vienuolyne.

„Džiaugiuosi, jog šiandien mes visi susirinkome Pažaislio vienuolyne. Būdamas Norvegijos ambasadorius, didžiuojuosi, kad mano šalis Lietuvai padėjo restauruoti šią nuostabią vietą, atskleisti jos grožį ir didybę“, – sakė Norvegijos ambasadorius Lietuvoje.

Susirinkusiems svečiams buvo pristatyta fotografo Tomo Černiševo nuotraukų paroda, siūlanti artimiau pažvelgti į Lietuvos vietoves ir žmones, kurių gyvenimus pakeitė Norvegijos parama.

2004 – 2009 m. laikotarpiu pagal Europos ekonominės erdvės ir Norvegijos paramos mechanizmus Lietuvai buvo skirta 67,3 mln. eurų 79 projektams įgyvendinti. 98 proc. šios sumos skyrė Norvegija. Pagrindinis Norvegijos paramos Lietuvai prioritetas buvo sveikatos apsauga ir vaikų priežiūra – parama šioms sritims sudarė daugiau nei pusę visos sumos. Pagal pastaruosius projektus buvo įsigyta moderniausia įranga vėžinių ląstelių tyrimams, atlikti vaikų namų ir gydymo įstaigų modernizavimo darbai, suremontuoti sporto aikštynai, atlikti kiti darbai.

Norvegijos parama taip pat skirta Europos kultūros paveldo Lietuvoje išsaugojimui bei kitiems prioritetiniams projektams. Šalyje už beveik 19,3 mln. litų šios paramos lėšų iš dalies arba visiškai rekonstruoti 11 medinės architektūros objektų, atkurti ir kultūros reikmėms pritaikyti kiti unikalios architektūros statiniai. Iš viso kultūros paveldo objektų atnaujinimui skirta beveik 38 mln. litų.

„Projektų įgyvendinimo patirtis mūsų šalims suteikė vertingas bendradarbiavimo galimybes. Įgyvendinti projektai neabejotinai sustiprino artimus Norvegijos ir Lietuvos ryšius, bet svarbiausia, kad jie prisidėjo prie Lietuvos gyventojų ir bendruomenių gerovės kūrimo“, – pabrėžė L. A. Ulland.

Norvegijos ambasadorius pasidžiaugė, kad artimiausiu metu Lietuvoje bus pradėta ruoštis įgyvendinti kitą paramos skyrimo etapą. Šių metų balandį per Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės vizitą Norvegijoje buvo pasirašyta bendradarbiavimo sutartis, pagal kurią norvegai Lietuvai skirs 84 mln. eurų (apie 290 mln. litų). Norvegija, kartu su Islandija ir Lichtenšteinu, taip pat parems Lietuvos pilietinę visuomenę. Šiuo tikslu nevyriausybinėms organizacijoms bus sukurtas 5,5 mln. eurų (apie 19,4 mln. litų) paramos fondas.

L. A. Ulland akcentavo, kad šis susitarimas pasirašytas simboliniais metais – šiemet minimas Lietuvos ir Norvegijos diplomatinių santykių atkūrimo dvidešimtmetis.

„Į ateitį mes žvelgiame su dideliu optimizmu. Mes tikime, kad Norvegijos remiamos iniciatyvos Lietuvoje sustiprins mūsų dviejų šalių santykius ir dar labiau sumažins socialinius bei ekonominius skirtumus Europoje“, – sakė Norvegijos ambasadorius.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: