Kaimynė Estija itin dėkinga šalis tiems, kurie nori pamatyti kuo daugiau per kuo trumpesnį laiką.
Susipažinti su Estijos kultūra galima ir nesileidžiant į žygius po muziejus ar lankytinas vietas, pakanka aplankyti kelis garsiausius šalies restoranus ar kavines bei paskanauti tradicinės estiškos virtuvės patiekalų. Estijoje dėmesio vertų restoranų – daugiau nei 1300! Nepaklysti tokioje gausoje jums padės kas metus skelbiamas geriausių Estijos restoranų gidas.
Laureatas trejus metus iš eilės
Restoranas „Alexander“ yra vienas prestižiškiausių pasaulyje. Muhu salos Padaste dvare įsikūręs restoranas garsėja viena sensacingiausių pasaulyje – Islandijos virtuve. Čia galėsite paskanauti gurmaniškai paruoštų avienos, tetervinų, rajos ar net ryklienos patiekalų. Autentiška dvaro sodo aplinka kūrybingai panaudojama šiltuoju metų sezonu: restorano svečiai kviečiami romantiškai pavakarieniauti tiesiog pievoje, šimtamečių medžių ir senųjų akmeninių dvaro pastatų šešėlyje. Nenustebkite, jei prie šalia esančio staliuko sėdės pasaulinio garso įžymybė. Restoranas „Alexander“ – viena mėgstamiausių garsenybių lankomų vietų Estijoje.
Tradicinės estų virtuvės Meka
Tartu miesto kavinė „Anna Edasi“ – tikra tradicinės estiškos virtuvės Meka. Kavinės šeimininkė, Hiumos salos gyventojos Annos Edasi anūkė, išsaugojo savo senelės kulinarinius receptus, kuriais vadovaudamasi ruošia patiekalus tiek norintiems pasisotinti, tiek lengvai užkąsti. Čia galima paragauti naminės duonos, manų kruopų putėsių, cukrinių riestainių ir kitų gardumynų. Ši tradicinės estų virtuvės kavinė pripažinta draugiškiausia vieta šeimoms su vaikais. Vinilinės muzikos garsų pripildytoje, senoviniais buities rakandais išpuoštoje kavinėje jūsų vaikai jausis tarsi stebuklų šalyje.
Pramogų ir vaišių kompleksas
Kau dvaras Estijoje – tai vieta, kur dažnas pasijunta lyg atsidūręs rojuje. Čia svečiai kviečiami aplankyti senuosius dvaro cigarų ir medžioklės kambarius, vyno rūsį ar ištaigingą SPA. Gamtos draustinyje esančiame dvare įsikūręs restoranas „Aštuonios kojos“ (angl. „Eight legs“). Restorano pavadinimas kilo nuo valgomojo centre kabančio porcelianinio šviestuvo, primenančio aštunkojį. Virtuvės šefas Artūras Ovčinikovas, arvykęs iš Maskvos, maistą restorano svečiams ruošia iš šviežių aplinkinių ūkių tiekiamų produktų. Anksčiau šiame dvare gyveno garsus estų keliautojas, tad nenustebkite jei ši vieta ir jus įkvėps leistis į dar nepatirtus nuotykius. Tam virtuvės šefas visada pasiruošęs: jis mielai parengs pikniko krepšį jūsų kelionei po draustinį.
©Visit Estonia nuotr.
Dalijimosi maistu tradicija
Pačiame Talino senamiesčio centre rasite šiuolaikinės Azijos virtuvės patiekalų restoraną „Chedi“. Šią vietą įsteigė garsusis Alan Yau, „Michelin“ žvaigždėmis įvertintų restoranų „Hakkasan“ ir „Yauatcha“ vadovas. Azijos virtuvės mėgėjų teigimu, maistas čia – tobulas, tad tiesiog privalu paragauti gurmaniškų skrudintos antienos, švelnaus krabo ar karamelizuotos kiaulienos patiekalų. Kaip įprasta Azijos regione, taip ir šiame restorane maistas patiekiamas didesnėmis porcijomis, kad jo paragauti galėtų kiekvienas sėdintis prie stalo.
50 geriausių Estijos restoranų reitingą jau šešerius metus skelbia Estijos gero skonio asociacija. Restoranų reitingas sudaromas, remiantis Estijos piliečių vertinimais. Atsižvelgiama ne tik į maistą, tačiau ir į restorano aplinką, interjerą, siūlomas pramogas, aptarnavimo kokybę, kultūrinį išskirtinumą. 50 geriausių restoranų sąrašą rasite: http://www.eestimaitsed.com/eng/restaurants#2013. Rudenį pasirodys ir skelbiamų restoranų reitingas.
Daugiau informacijos: https://www.facebook.com/KeliaukiEstija?fref=ts