Vakar oficialiai tapęs Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės treneriu, Kęstutis Kemzūra apie naujas savo pareigas kol kas kalba atsargiai. Nelinkęs kritikuoti savo pirmtakų naujasis rinktinės treneris sakosi sieksiąs, kad mūsų šalies atstovai žaistų komandinį žaidimą ir kietai gintųsi.

K.Kemzūra – penktasis Lietuvos krepšinio rinktinės vyriausiasis treneris po nepriklausomybės atkūrimo. Iki šiol šias pareigas ėjo Vladas Garastas (1992-1996), Jonas Kazlauskas (1997-2001), Antanas Sireika (2001-2006) ir Ramūnas Butautas (2006-2009).

Kad po nesėkmingo Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės pasirodymo Europos čempionate Lenkijoje K.Kemzūra taps naujuoju komandos treneriu, kalbėta kelias pastarąsias savaites. Beveik neabejota, kad Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) vykdomasis komitetas būtent jį patvirtins ir pakvies užimti trenerio R.Butauto atlaisvintą postą.

Balsą turintieji LKF vykdomojo komiteto nariai už 39 metų K.Kemzūrą balsavo vieningai. Sutartis su naujuoju rinktinės strategu pasirašyta iki 2012 metų spalio 1 dienos. Nors treneris pageidavo ilgesnio termino, jis pripažino, kad prastas darbas vis tiek neapsaugos nuo galimo atsistatydinimo.

“Žinoma, nesitikiu blogiausio, bet jei taip nutiktų, darbo sutartis neapsaugos nuo atsakomybės”, – sakė K.Kemzūra, kuris nuo 2008-ųjų gruodžio 19 dienos iki 2009-ųjų rugsėjo 9 dienos dirbo Latvijos vyrų krepšinio rinktinės treneriu.

Kol kas neaišku, kas taps K.Kemzūros asistentais. Treneris nepanoro įvardyti konkrečių pavardžių, kol pats nesusisiekė su tais žmonėmis.

Vakar žiniasklaidai neatskleistos ir LKF bei K.Kemzūros pasirašytos darbo sutarties finansinės detalės. Tvirtinama, kad naujam rinktinės vadovui pasiūlyta panaši suma bei sąlygos, kokias turėjo ir buvęs treneris. Dokumente taip pat numatyta galimybė K.Kemzūrai dirbti krepšinio klube. Kol kas jis pasiūlymų neturi, bet viliasi sulaukti. Mat iki darbo pradžios su rinktine dar daug laiko.

“Tad spėčiau ir dirbti su komanda, ir pasirengti darbui su rinktine”, – įsitikinęs K.Kemzūra.

Vyriausiasis treneris žada susitikti su kai kuriais rinktinės kandidatais akis į akį. Teigiama, kad tam gali prireikti ir komandiruočių į užsienį. K.Kemzūra susitikinės ir su Lietuvoje žaidžiančiais žaidėjais, stebės rungtynes bei treniruotes.

K.Kemzūra tikina, kad rinktinės veidas priklausys nuo atvykti sutiksiančių žaidėjų. Naujasis treneris sakė paprašęs LKF keisti rinktinės vadovų darbo vertinimo sistemą bei atsižvelgti ir į komandos pasiektus rezultatus. Antai praėjusiame Europos čempionate turkai žaidė gerai, bet liko aštunti, prancūzai pralaimėjo tik vienas rungtynes ir užėmė tik penktą vietą. K.Kemzūros įsitikinimu šių komandų treneriai neturėtų nukentėti dėl neiškovotų medalių.

Naujasis treneris tvirtino, jog komplektuodamas rinktinę atsižvelgs į krepšininkų meistriškumą bei patriotizmą.

“Gali būti, kad kviesiu ir labai jaunus žaidėjus, – dėstė K.Kemzūra. – Kas pateks į rinktinę, nepriklausys nuo krepšininko amžiaus.”

K.Kemzūra patvirtino, kad vykdomojo komiteto posėdyje apibrėžta ir jo bei LKF atsakomybė: “Būsiu atsakingas už sportinį rezultatą, todėl nenorėčiau, kad LKF kištųsi ir nurodinėtų. Esu pasirengęs atsakyti į LKF klausimus ir apginti savo sprendimus. Žinoma, nenorėčiau, kad tai reikėtų daryti kaskart, kai tik ko nors imsiuosi.”

Kol kas neaišku, ar Lietuvos rinktinė kitais metais žais pasaulio čempionate Turkijoje. Tai paaiškės tik gruodžio mėnesį po FIBA sprendimo, kurių šalių komandoms įteikti asmeninius kvietimus.

“Ką prarasime, jei nedalyvausime čempionate? Būtų sunki vasara…” – sakė K.Kemzūra. Jo nuomone, esame įpratę dalyvauti visuose čempionatuose, tad nesulaukę FIBA kvietimo labai išgyventume.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: