c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Dubysos regioniniame parke, padedant Raseinių verslo ir technologijos mokyklos moksleiviams, iškelti inkilai šikšnosparniams. Inkilai iš dalies kompensuos natūralių buveinių trūkumą šiems neįprastiems gyvūnams.

Apie šikšnosparnius kai kurie žmonės turi susidarę neigiamą nuomonę, kadangi juos baugina šių gyvūnų išvaizda, paslaptingas naktinis gyvenimas. Mokslininkai teigia, kad šikšnosparniai yra labai naudingi. Šikšnosparniai, misdami naktį skraidančiais vabzdžiais, sunaikina daugybę miško ir žemės ūkio kenkėjų, reguliuoja jų skaičių ekosistemose. Pasaulyje priskaičiuojama apie 1000 rūšių šikšnosparnių, Lietuvoje aptinkama 15 rūšių.

Dubysos regioniniame parke registruotos trys šikšnosparnių rūšys: vandeninis pelėausis (aptinkamas prie tvenkinių), rudasis ausylius ( 1998 m. duomenimis buvo labiausiai paplitusi šikšnosparnių rūšis) ir Natūzijaus šikšniukas (randamas senuose parkuose).

Paprastai šikšnosparniai dieną miega medžių drevėse, medinių pastatų pastogėse, sienų plyšiuose, netgi paukščių inkiluose, o naktį aktyviai medžioja vabzdžius. Šikšnosparnių populiacija būtų didesnė, jeigu būtų daugiau slėptuvių. Todėl jiems ir keliami inkilai.

Raseinių verslo ir technologijos mokyklos moksleiviai ne tik iškėlė inkilus šikšnosparniams Burbiškių dvarvietėje ir Ugionių bažnyčios šventkiemyje, bet ir patys juos gamino. Inkilai šikšnosparniams šiek tiek kitokios formos nei paukščiams, skiriasi ir landos forma.

Kaip sakė Dubysos regioninio parko vyr. kultūrologė Laimutė Pečkaitienė, kiekvieną pavasarį keliami inkilai yra savotiška jautrumo aplinkai išraiška. Moksleiviai, padėdami gamtai, keičia požiūrį į aplinką, stengiasi ją saugoti ir tausoti.

VALSTYBINĖ SAUGOMŲ TERITORIJŲ TARNYBA

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: