(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Legendinis šv.Mergelės Marijos paveikslas, drabužiai iš spektaklių, Atminties siena ir naujos knygos pristatymas — tokius malonius netikėtumus kauniečiams rengia sekmadienį 90—mečio jubiliejų šventęs Kauno valstybinis dramos teatras.

Gruodžio 19—ąją, sekmadienį, pirmasis profesionalus šalies — Kauno valstybinis dramos teatras šventė 90—ąsias metines.

Šią dieną prieš devynis dešimtmečius Dramos ir Operos vaidykloje (tuomet rusų Miesto teatro rūmuose, dabar — Kauno valstybiname muzikiniame teatre) buvo suvaidintas Juozo Vaičkaus režisuotas Hermanno Sudermanno spektaklis “Joninės”.

Šventės proga teatre vyko keli neeiliniai įvykiai. Sekmadienį kauniečiai išvydo teatro istorijos ekspoziciją, kurioje lankytojai galėjo pamatyti kai kurių spektaklių sceninius drabužius, įvairius rekvizitus.

Išskirtiniu eksponatu buvo legendinis 1972 metais režisieriaus Jono Jurašo statytam spektakliui “Barbora Radvilaitė” sukurtas šv.Mergelės Marijos paveikslas. Šį spektaklyje norėtą parodyti paveikslą tuometinė sovietinių laikų cenzūra uždraudė, o darbo neteko pats režisierius. Tačiau nepaisant draudimų, paveikslą teatralai išsaugojo ir vėliau padovanojo iš emigracijos grįžusiam J.Jurašui. Režisierius paveikslą maloniai sutiko paskolinti šventinei ekspozicijai.

Miesto architektai ir statybininkai jubiliejaus proga teatrui sukūrė savo dovaną. Teatro fojė buvo atidengta Atminties siena. Joje įmažintos iškiliausių čia kūrusių ir tebekuriančių aktorių, režisierių, scenografų, kompozitorių, dramaturgų pavardės.

Šventinę dieną visuomenei buvo pristatyta ir nauja knyga “Kauno valstybiniam dramos teatrui — 90”. Ją sudarė teatrologė Elvyra Markevičiūtė. Knygos sudarytoja pasakojo, kad knyga skirsis nuo iki šiol apie Kauno valstybinį dramos teatrą išleistų leidinių. Leidinyje į teatro istoriją pažvelgiama per pastatų, kuriuose gimė pirmieji dramos spektakliai, istorijas.

1920 — 1959 metais teatras veikė dabartinio Kauno valstybinio muzikinio teatro patalpose. Vėliau buvo perkeltas į dabartines patalpas — teatrui pritaikytą buvusį kino teatrą.

Knygoje primenama ir nuo teatro pastatų bei jo istorinės raidos neatsiejama graži legenda. Teatralai iki šiol tvirtina, kad pastate vaidenasi savižudybe gyvenimą baigusio dėl bankroto nusižudžiusio buvusio kino teatro savininko vėlė.

Taip pat knygoje cituojami iškilių su teatru susijusių Nepriklausomos Lietuvos asmenų prisiminimai ir kalbos. Leidinyje pateikiamos ir ryškiausių jau XX ir XXI amžiuose teatre dirbusių ir tebedirbančių režisierių bei vadovų mintys. Savo požiūrį į reikšmingiausius teatro įvykius, pastatymus ir raidą pateikė, ir teatro kritikai.

Teatre jubiliejus bus žymimas visą sezoną. Spektaklius Kaune statyti pakviesti keturi reikšmingai prie teatro istorijos prisidėję režisieriai — J.Jurašas, Gytis Padegimas, Jonas Vaitkus ir Gintaras Varnas.

Straipsnis parengtas VU KHF LFR8 grupės studentės Lauros Inytės

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: