(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

JCI „Žaliasis projektas“, prasidėjęs pamokomis mokyklose, 2010 m. gegužės 26 d. kauniečius pakvietė į pirmąjį nemokamą seminarą, skirtą ekologijos ir atsakingo vartojimo temai: „Ekologiško gyvenimo būdo galimybės: nuo šiaudinių namų iki racionalaus taupymo strategijos“.

Pirmąjį pranešimą „Ekologinės statybos Lietuvoje: mitas ar realybė?” pristatė Darius Ražauskas, VDU Ekonomikos ir vadybos fakulteto magistrantas, šiuo metu dalyvaujantis ekologinės gyvenvietės kūrime. Didžiausias dėmesys buvo skirtas šiaudiniams namams, kurie yra ne tik ekologiški, bet ir ypač šilti, kadangi namų sienos labai sandarios. Pranešėjas ypač skatino tokius namus statyti patiems, kadangi tai padaryti nesudėtinga, gana nebrangu, o tokie namai yra patikimi ir patogūs.

Antrąjį pranešimą „Atliekų tvarkymas ir įpročių galia” pristatė VDU aplinkosaugos organizavimo magistrantas, studentų gamtininkų mokslinės draugijos narys Artūras Pečkys. Pranešėjas skatino riboti vartojimą, bei būti kūrybingiems prikeliant antram gyvenimui pirminę paskirti praradusius daiktus. Iš prekybos centro namo parsinešame dalį gamtos turtų, taigi A. Pečkys siekė atkreipti auditorijos dėmesį į neapgalvotą gamtinių išteklių švaistymą . Tik nuo mūsų noro priklauso, ką sugebėsime panaudoti dar kartą, perdirbdami, kompostuodami atliekas, o kas keliaus į sąvartyną.

Trečiąjį pranešimą „Tik tiek kiek reikia” Rytų skirstomųjų tinklų (RST) racionalaus elektros vartojimo ekspertas Mantas Vaskela. Seminaro dalyviai buvo supažindinti su veiksmingiausiais elektros energijos taupymo būdais, asmeniškai išbandytais paties eksperto bei paremtais tiksliais skaičiavimais. Pateiktos idėjos lengvai pritaikomos kasdieniniame gyvenime, neriboja komforto bei įprasto gyvenimo būdo. Aktyviausiai į diskusiją pasijungę dalyviai buvo netgi apdovanoti simbolinėmis dovanomis.

Seminaro dalyviai pakviesti dalyvauti ir kitame seminare, kuris numatytas birželio 2 d ISM Vadybos ir ekonomikos universitete, bei aktyviausiame „Žaliojo projekto“ etape – linksmose ir nuotaikingose orientavimosi varžybose „Žalioji nuotykiu trasa“. Varžybos vyks 2010 m. birželio 5 d. VDU Botanikos sode.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: