© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Izraelis ir palestiniečių islamistų judėjimas “Hamas” antradienį pranešė susitarę dėl naujų 72 valandų paliaubų, tarptautinei bendruomenei vis garsiau raginant užbaigti jau 29 dienas vykstantį kruviną konfliktą Gazos Ruože.

Proveržis buvo pasiektas pirmadienį Kaire vykusiose derybose, praėjus kelioms dienoms po to, kai panašios trijų parų paliaubos žlugo dėl mirtino smurto bangos penktadienį, praėjus kelioms valandoms nuo jų paskelbimo.

Jungtinės Valstijos sveikino sprendimą trims dienoms nutraukti ugnį, pridūrusios, kad palestiniečių kovotojams tenka atsakomybė už šių paliaubų išsaugojimą.

“Tai tikra proga. Mes tvirtai palaikome šią iniciatyvą”, – nacionalinio saugumo patarėjos pavaduotojas Tony Blinkenas (Tonis Blinkenas) sakė televizijai CNN.

Kraujo liejimo vaizdai per konfliktą, nusinešusį per 1,8 tūkst. palestiniečių ir 64 Izraelio karių gyvybes Gazos Ruože bei jo apylinkėse, taip pat trijų civilių – Izraelyje, smarkiai padidino įtampą regione ir išprovokavo griežtą žydų valstybės kritiką.

“Kiek dar mirčių reikės, kad liautųsi tai, ką turime vadinti skerdynėmis Gazoje?” – klausė Prancūzijos užsienio reikalų ministras Laurent’as Fabiusas (Loranas Fabiusas), o Didžioji Britanija nurodė peržiūrinti licencijas parduoti ginklus Izraeliui.

Izraelis ir Gazos Ruožą faktiškai kontroliuojantis “Hamas” naujienų agentūrai AFP atskirai patvirtino, kad jie laikysis naujų trijų parų paliaubų.

“Izraelis laikysis ugnies nutraukimo nuo rytojaus (antradienio) 8 val. (vietos ir Lietuvos laiku)”, – sakė vienas Izraelio pareigūnas, prašęs neskelbti jo vardo.

“Hamas” prieš kelias minutes informavo Kairą sutinkantis su 72 val. paliaubomis nuo rytojaus”, – sakė judėjimo atstovas Sami Abu Zuhri (Samis Abu Zuhris).

Palestiniečių delegacija, kurią sudaro “Hamas”, ginkluotos grupuotės “Islamo džihadas” ir Palestinos savivaldos atstovai, jau buvo atvykusi į Kairą derybų dėl sutarties tarp Izraelio ir Gazos Ruožo sąlygų, kurios vyks per trijų dienų paliaubas.

S.Abu Zuhri vėliau sakė, kad “Hamas” narių delegacija išvyks iš Gazos Ruožo į Kairą antradienį ir ten susitiks su judėjimo lyderiais, gyvenančiais Egipte ir Katare.

Izraelio pareigūnas taip pat patvirtino, kad žydų delegacija atvyks į Egiptą dalyvauti derybose.

Pareigūnas kaltino “Hamas” dėl užsitęsusio kraujo liejimo, kai palestiniečiai nepriėmė panašaus Egipto pasiūlymo prieš tris savaites.

“Hamas” atmetė pirminį Egipto pasiūlymą, sakydamas, kad su juo nebuvo tartasi.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: