© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Už humanitarinę pagalbą atsakingas Jungtinių Tautų (JT) aukšto rango pareigūnas įspėjo Izraelį, kad Gazos Ruože tikėtinas naujas konfliktas, jei žydų valstybė neatšauks mažam palestiniečių anklavui taikomos niokojančios blokados.

JT humanitarinės pagalbos palestiniečiams koordinatorius Jamesas Rawley (Džeimsas Roulis) interviu naujienų agentūrai AFP sakė, kad tarptautinė bendrija patyrė nesėkmę per daugiau nei mėnesį trukusias kovas tarp Izraelio ir islamistų judėjimo “Hamas”, kurie nusinešė daugiau nei 1 930 palestiniečių ir 67 izraeliečių gyvybes.

“Blokada turi būti atšaukta ne tik tam, kad į Gazą būtų galima atgabenti atstatymo darbams reikalingų medžiagų, bet taip pat tam, kad Gaza galėtų daryti tai, ką ji labai sėkmingai darė vos prieš dešimtmetį, – prekiauti su užsieniu”, – sakė J.Rawley.

“Gaza turi didžiulį potencialą. Žmonės ten labai verslūs, gerai išsilavinę, jie turi rinkų užsienyje, Izraelyje ir Vakarų Krante. Blokada turi būti panaikinta, kad Gaza galėtų klestėti”, – pabrėžė jis.

Pirmadienį iš karto po vidurnakčio tarp Izraelio ir “Hamas” įsigaliojo naujos 72 valandų paliaubos, kurias pasiūlė Egiptas, siekiantis atverti kelią konflikto šalių netiesioginėms deryboms dėl ilgalaikio ugnies nutraukimo.

“Hamas” taip pat siekia, kad būtų išplėstos žvejybos zonos, ir nori savo jūrų uosto bei oro uosto.

J.Rawley sakė, kad būtina atsižvelgti į Izraelio saugumo būgštavimus, tačiau įspėjo, jog nenutraukus blokados “tikėtinas” naujas kovų etapas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: