(c) smm.lt archyvo nuotr.

Paskelbti Europos Sąjungos jaunųjų mokslininkų konkurso nacionalinio etapo laimėtojai.

Jais tapo: Asta Lučiūnaitė, Lietuvos mokinių informavimo ir techninės kūrybos centro astronomijos būrelio narė, Vilniaus Šeškinės vidurinės mokyklos 12 kl. mokinė, už darbą “Saulės aktyvumo ciklai”, vadovė Aurelija Visockienė.
Darbo tikslas – palyginti saulės aktyvumo ciklus ir surasti jų kitimo dėsningumus, prognozuoti 24 ciklo aktyvumą. Atlikus sudėtingus skaičiavimus galima numatyti, kaip keičiasi saulės aktyvumas ir kokią tai gali turėti įtaką Žemės klimato kaitai.

Guoda Radavičiūtė ir Vaiva Radavičiūtė, Kauno technologijos universiteto gimnazijos 11 ir 12 klasių mokinės, už darbą “Piridino N-oksido dariniai – potencialūs antibakteriniai ir priešgrybeliniai vaistai”, vadovė Vilma Petrikaitė.
Darbo tikslas – ieškoti būdų, kaip įveikti bakterijas. Kadangi žmonės serga įvairiomis infekcinėmis ligomis, vartoja priešmikrobinius vaistus, kuriems po kiek laiko bakterijos darosi atsparios, būtina spręsti šią problemą.

Donatas Ramaška, Vilniaus „Minties“ gimnazijos 12 kl. mokinys, Lietuvos mokinių informavimo ir techninės kūrybos centro chemijos būrelio narys, už darbą “Elektrai laidžių polimerų sintezė”, vadovė Julija Baniukevič.
Darbo tikslas – sukurti tokias unikalių savybių elektronines medžiagas, kurias būtų galima naudoti saulės baterijų, elektrai laidžių klijų ir pan. gamyboje.

Šie mokiniai rugsėjo 24 – 29 d. atstovaus Lietuvai Lisabonoje vyksiančiame Europos Sąjungos jaunųjų mokslininkų konkurse. Juos vertins komisija sudaryta iš įvairių šalių mokslininkų Bus vertinamas pateikto projekto originalumas, kūrybiškumas, moksliškumas, atlikimo metodika, savarankiškumas, praktinis idėjų realizavimas, vizualinis stendo apiforminimas, dalyvio pasirengimas diskusijai, savo darbo pristatymas vertinimo komisijai.

Konkurso laimėtojais taip pat tapo: Domas Uogintas, Pasvalio Petro Vileišio gimnazijos 12 kl. mokinys, už darbą “Dieninių drugių faunos pasiskirstymas įvairiose buveinėse”, vadovas Egidijus Petrulis.

Dalia Bartkevičiūtė ir Gailė Tumėnaitė, Varėnos „Ąžuolo“ vidurinės mokyklos 10 ir 8 klasės mokinės, už darbą “Grybų dažų pritaikymas gobelenų restauravimui”, vadovė Jolanta Žilionienė.

Raminta Juškaitė, Vilniaus Žirmūnų gimnazijos 12 kl. mokinė, už darbą “PMQR genų paplitimas tarp Lietuvoje išskirtų klinikinės ir veterinarinės kilmės enterobakterijų”, vadovė dr. Edita Sužiedėlienė, VU Gamtos mokslų fakulteto profesorė.

Povilas Kavaliauskas, Kauno Vinco Kudirkos vidurinės mokyklos 10 kl. mokinys, už darbą “Naminių musių vaidmuo platinant atsparias bakterijų padermes”, vadovė dr. Rita Plančiūnienė.

Konkursui per 200 mokinių pateikė 130 tiriamųjų mokslo, kūrybinių darbų, projektų, stebėjimų, maketų, modelių ir kt. iš įvairių mokslo krypčių. Į baigiamąjį turą buvo atrinkti geriausi 27 darbai iš astronomijos ir fizikos, technologijų, chemijos, ekologijos, žemės ūkio, biomedicinos, sveikatos, humanitarinių ir socialinių mokslų.
Mokinių darbus vertino įvairių mokslo sričių ekspertų komisijos. Vertinant buvo atsižvelgiama į jų moksliškumą, originalumą, darbo tęstinumą, atlikimo metodiką, savarankiškumą, praktinę naudą, modelių, maketų, lentelių, grafikų estetinį vaizdą.

Šis konkursas kasmet įtraukia vis daugiau šalies mokinių ir mokytojų, skatina jų kūrybinę iniciatyvą. Konkurso dalyviai bendrauja su mokslininkais, specialistais. Tai jiems padeda įvertinti savo tolesnių studijų galimybes, nes daugelis dalyvių savo ateitį sieja būtent su moksline veikla.
Lietuvos mokiniai Europos Sąjungos jaunųjų mokslininkų konkurse dalyvauja nuo 1996 m. Europos Komisija, siekdama atkreipti visuomenės dėmesį į mokslo svarbą, mokslo bendruomenę priartinti prie visos visuomenės, skatinti jaunų žmonių domėjimąsi mokslu, konkursą organizuoja nuo 1989 m. Jame gali dalyvauti 15-20 amžiaus jaunieji mokslininkai.

Išsamesnė informacija apie konkursą: www.njmk.smm.lt , Emilija Bugailiškienė, tel. (8 5) 2191 254.

LIETUVOS RESPUBLIKOS ŠVIETIMO IR MOKSLO MINISTERIJA

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: