Jaunųjų tyrėjų konkurso laimėtojas gimęs būti mokslininku
(c) Kaunas.lt archyvo nuotr.

Kauno miesto meras Rimantas Mikaitis šiandien, spalio 4 d., savo kabinete priėmė Europos Sąjungos Jaunųjų mokslininkų konkurso nugalėtoją Povilą Kavaliauską ir jo darbo mokslinę vadovę, docentę Ritą Plančiūnienę.

„Jūs esat unikalūs ir originalūs, todėl norėčiau tik pasakyti didžiausius padėkus žodžius Jums. Linkiu, kad ateityje tokių gražių pasiekimų būtų tik daugiau. Mokytojų dienos išvakarėse Povilo pergalė yra gražiausia dovana visiems“, – kalbėjo miesto vadovas R. Mikaitis.

Kauno Stepono Dariaus ir Stasio Girėno gimnazijos direktorė Irena Kašienė taip pat didžiuojasi savo mokyklos auklėtiniu, juk Povilo Kavaliausko darbas buvo pripažintas geriausių tarp 37 valstybių dalyvių.

„Jis gimęs būti tyrėju, mokslininku. Smagu, kad atrado sau mielą sritį“, – sakė direktorė.

2011 m. Nacionalinio etapo Jaunųjų tyrėjų konkurse Kauno Stepono Dariaus ir Stasio Girėno gimnazijos abiturientas užėmė 1-ąją vietą. 2011 m. rugsėjo 23-28 dienomis Povilas atstovavo Lietuvai Europos Sąjungos Jaunųjų mokslininkų konkurse Helsinkyje.

P. Kavaliausko darbas „Naminių musių (Musca domestica) vaidmuo platinant atsparias bakterijų padermes“ pripažintas geriausiu tarp visų konkursantų.

Ne vienerius metus tyrinėjęs musių pernešamas ligas, jis nustatė atsparių antibiotikams bakterijų paplitimo dažnį įvairiuose šalies ekologiniuose arealuose.

„Mokykla Povilui suteikė sparnus, o mes jį išmokinom skraidyti. Jis kiekvieną dieną praleisdavo daug laiko laboratorijose, mokėsi kaip tirti, kaip tinkamai pateikti medžiagą. Jis laimėjo tik todėl, kad idėja ir visas atliktas darbo buvo jo paties“, – apie jaunąjį mokslininką pasakojo darbo mokslinė vadovė, Klinikų mokomosios laboratorijos vedėjo pavaduotoja, docentė Rita Plančiūnienė.

Docentė džiaugėsi, kad būsimas mokslininkas jau dabar turi ko išmokyti mikrobiologus.

Povilas Kavaliauskas jau yra apsisprendęs, kad norėtų studijuoti mokelulinę biologiją arba mikrobiologiją, todėl domisi ir ieško stipraus universiteto užsienyje, kuriame galėtų gauti stipendiją savo mokslinei veiklai.

Meras neabejoja, kad Povilas dar ne kartą garsins Lietuvos ir Kauno vardą savo originaliais tyrimais, todėl jam reikia tik palinkėti sėkmės, siekiant mokslo aukštumų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: