Jonas Kazlauskas oficialiai tapo Lietuvos nacionalinės vyrų krepšinio rinktinės vyriausiuoju treneriu.

Pirmadienį Kaune su 57-erių metų krepšinio specialistu, kuris rinktinės treneriu vėl tapo po vienuolikos metų pertraukos, LKF krepšinio federacijos prezidentas Arvydas Sabonis pasirašė ketverių metų sutartį, galiosiančią iki 2016 metų Rio de Žaneiro (Brazilija) olimpinių žaidynių pabaigos.

“Galiu pasidžiaugti, kad Jonas Kazlauskas grįžta į rinktinę, – po sutarties pasirašymo spaudos konferencijoje kalbėjo A. Sabonis. – Jis vienas geriausių trenerių Lietuvoje šiuo metu. Gudrus, protingas ir bus autoritetu, kuris galės sujungti jaunus ir vyresnius bei lengviau sureguliuoti tą kartų kaitą ir nukreipti “rinktinės traukinį” teisinga linkme. Sėkmės nuoširdžiai linkiu jam darbuose”.

“Man didelė garbė ir pripažinimas treniruoti Lietuvos rinktinę. Galvoju, kad per ilgą laiką krepšininkai išpaikino sirgalius gerais rezultatais. Šis pastovumas – labai didelis pasiekimas. Tai jaunųjų krepšininkų trenerių gero darbo rezultatas, – savo kalbą pradėjo J. Kazlauskas. – Iš kitos pusės, šį kartą žinau, kur einu, žinau, kas laukia. Situacija bus pakankamai sudėtinga. Su tokia situacija esu susidūręs 1996-aisiais, kai geriausi mūsų krepšininkai baigė karjerą rinktinėje. Esu įsitikinęs, kad rinktinėje turi žaisti geriausi krepšininkai, tačiau nesistengsiu nieko iš rinktinės išvaryti. Turime gerą jauną kartą, kuri tarptautiniuose turnyruose turės įrodyti savo vertę. Reikia sujungti patirtį ir jaunimą. Per ateinantį olimpinį ciklą kartų kaita rinktinėje neišvengiama”, – įsitikinęs naujasis rinktinės treneris.

J. Kazlauskas dar nenusprendė, su kuo dirbs rinktinės trenerių štabe.

“Mano nuostata tokia: nėra skirtumo, su kuo dirbti, tik reikia nustatyti optimaliausią variantą. Po šios dienos vyks svarstymai, man bus reikalinga pagalba iš federacijos, kad sužinočiau, kas yra kas. Tada ir nuspręsime, kas dirbs. O kol kas trenerių štabo dar nėra”, – sakė treneris.

J. Kazlauskas prisipažino, kad į rinktinę sutiko grįžti tik po asmeninio LKF prezidento Arvydo Sabonio prašymo.

“Neslėpsiu, kad Arvydas mane labiausiai įkalbinėjo grįžti atgal. Iki šiol laikiausi nuostatos, kad jei vieną kartą atsistatydini, nėra reikalo slidinėti atgal. Bet 1999 metais aš įkalbėjau Arvydą padėti jauniems krepšininkams iškovoti kelialapį į Sidnėjaus olimpiadą ir dabar noriu grąžinti skolą. Jis nėra popierinis prezidentas. Jis iniciatyvus, daug susitikimų rengia. Tad ir aš noriu padėti po jo sparnu suburti visas geriausias šiuo metu Lietuvoje esančias krepšinio jėgas, kad visi dirbtų krepšinio labui”, – prisipažino J. Kazlauskas.

Paklaustas ar bandys perkalbėti žaidėjus, kurie po Londono olimpiados nusprendė baigti karjerą rinktinėje, naujasis rinktinės treneris pasiūlė jiems padėkoti ir paminklus pastatyti.

“Manau, kad tie žmonės labai rimtai pagalvojo prieš žengdami šį žingsnį. Dabar jiems reikia tik paminklus statyti ir “ačiū” pasakyti. Laikausi nuomonės, kad rinktinėje turi būti visi stipriausi, dėl to tai ir yra rinktinė. Visi supranta, kad kartų kaita yra neišvengiama. Mano uždavinys – sušvelninti šį procesą ir pasiekti kaip galima geresnių rezultatų. Rinktinė labai skiriasi nuo klubo. Ji susirenka dviem mėnesiams ir per juos turi pasiruošti varžyboms bei optimaliai sužaisti. Klube galima eksperimentuoti, keisti nepatikusius dalykus. O rinktinėje daug darbo įdedama iki susirinkimo. Aišku, jei kalbame apie krepšinį, tai mūsų uždavinys – kaip galima geriau išnaudoti žaidėjus, kuriuos turėsime. Žaidimas dėl to gali skirtis, nes su kitais krepšininkais gali būti iškeliami kiti akcentai”, – kalbėjo J. Kazlauskas.

Rinktinės žaidėjų pavardžių vyriausiasis treneris neminėjo, nes pasak jo, su tai žmonėmis viską suderinti reikia.

“Jūs norite pavardžių, bet mes turime viską suderinti su tais žmonėmis, gal jie turi kitokių planų. Aš gana vidutiniškai pažįstu jaunąją kartą, tad pradžioje norėčiau prieš pagrindinę rinktinės stovyklą įvairiuose turnyruose pažiūrėti, kokį jaunimą turime ir kiek galima jį išnaudoti. Viskas, kas yra gerai rinktinei, nieko negalima atsisakyti ir turnyrai jauniems žaidėjams bus tik į naudą”, – baigė spaudos konferenciją J. Kazlauskas patvirtindamas, kad jei bus labai geras pasiūlymas treniruoti klubą, jis jo neatsisakys, nes tai yra suderinta sutartyje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: