MiestoLegendos.lt archyvo nuotr.

Šiandien per kažkurias žinias kalbėjo V.Aleknaitė-Abramkienė…

Ir ragino ginti civilizaciją…

Būtent tai ir pramušė.

Nes kol klausiau debatus Seime ir tos pačios V.Abramikienės pasiūlymą kultūros ministrui A.Gėlūnui prisisioti ant lėkštutės, buvo tik juokinga. Ir dar šiek tiek liūdna, kad ta Vilija yra Seimo narė. Guodė tik tai, kad laikinai ir jau labai neilgai. Na, ir dar truputį gėda, nes šiaip ar taip, plačiaja prasme ta Vilija Seime atstovauja ir man.

Bet “ginti civilizaciją”… čia jau nebejuokinga. Tai jau pavojinga. Ir reikalauja įsikišimo. Medicininio ir kuo skubiau.

Nes tai užkrečiama ir plinta labai greitai. Įrodymas – šiandien išplatintas “Lietuvos piliečių kreipimąsis dėl tikėjimo simbolių žeminimo ir niekinimo….”

Kas norėsit, susirasit, pacituosiu tik keletą “piliečių” perlų:

„Viešas Kristaus veido tepimas tikromis ar imituotomis išmatomis giliai užgauna ir pažemina visus Lietuvos tikinčius žmones. Lygiai taip pat, kaip bet kurį padorų žmogų giliai pažemintų ir užgautų jo tėvų atvaizdo tepliojimas ar bet kurį patriotiškai nusiteikusį pilietį užgautų ir pažemintų valstybės simbolių tepimas natūralų žmogišką pasibjaurėjimą keliančiomis išmatomis. Saviraiškos, išraiškos ir meno laisvė nėra laisvė tyčiotis ir bjauroti tai, kas šventa kitiems žmonėms.”

[…]

„Tikintieji turi tokią pačią teisę bei teisėtą lūkestį į jų simbolių šventumo apsaugą, kaip ir likę visuomenės nariai turi teisę ir teisėtą lūkestį į deramą pagarbą tam, kas yra jiems ypač brangu ir šventa.”

[…]

„Ypatingą apmaudą kelia tai, kad festivalis yra remiamas valstybės ir savivaldos institucijų skiriamais mokesčių mokėtojų pinigais bei rengiamas iš valstybės biudžeto lėšų išlaikomo Vilniaus nacionalinio dramos teatro patalpose.”

[…]

„Todėl gindami mūsų valstybės piliečių teises ir visos visuomenės bendrąjį gėrį raginame atšaukti šio spektaklio rodymą ir nutraukti bet kokią valstybės ir savivaldybės finansinę paramą šiam renginiui. Taip pat raginame atšaukti bet kokias šios spektaklio viešinimo akcijas. Visus sąmoningus Lietuvos piliečius kviečiame išreikšti solidarumą su savo tikinčiais bendrapiliečiais boikotuojant teatro festivalio „Sirenos“ renginius.””

Pirmiausia, pasakysiu štai ką (tikiuosi, L.Kunigėlis nepareikalaus honoraro): UŽSIKRUŠKIT*. Geriausiai – negyvai.

O dabar – apie viską iš eilės.

Aš suprantu, kad artėja rinkimai. Suprantu, kad kažkam dėl to desperacija: nebebus valdiškų mašinyčių, kelionių į užsienį, priėmimų ambasadose, kanceliarinių išlaidų, glamūrinių žurnalų ir dar daugelio dalykų, kurie vieną dieną ėmė ir mukrito iš dangaus. Susitaikykit su tuo – nieko nėra amžino.

Aš taip pat suprantu, kad 2011 metų surašymo duomenys, pagal kuriuos 3/4 Lietuvos gyventojų tiki nekaltu prasidėjimu, pomirtiniu gyvenimu, vaikščiojimu vandens paviršiumi ir kitais kliedesiais įkvepia. Nieko tokio – kažkada įkvėpdavo Kašpirovskis ar tualetinis popierius. Praėjo. Praeis ir šitai.

Aš prisipažinsiu – man tai netrukdo. Kol jūs kliedite užsidarę ir tarpusavyje aš linkęs patylėti.

Bet štai kai jūs pradedate aiškinti apie “civilizaciją”, vapėti apie tai, kas “šventa”, kliedėti apie “teisę bei teisėtą lūkestį į jų simbolių šventumo apsaugą”,  lieti apmaudą dėl mokesčių mokėtojų pinigų, ir nusišnekėti apie “visos visuomenės bendrąjį gėrį”, aš  tylėti nebegaliu.

Ir dar kartą jums sakau: UŽSIKRUŠKITE. Geriausiai – negyvai.

Nes civilizacija yra pažanga, o ne viduramžiai. Civilizacija yra skrydžiai į kosmosą, TV, genetika, nanotechnologijos. Civilizacijayra tai, kad teigiantys, jog žemė sukasi aplink saulę nėra deginami ar ketvirčiuojami, ir kad nebėra inkvizijos. Pagaliau – civilizacija yra galimybė reikšti savo mintis laisvai ir kritikuoti kitų reiškiamas mintis, jei jos nepriimtinos.

“Švento” nėra nieko. Arba – viskas. Bet kiekvienam savaip. Man šventa yra mano laisvė, kurios aš jums neprimetu. Man šventas yra racionalumas, kurį jūs sąmoningai ignoruojate. Man šventa yra galimybė rinktis. Jums gi šventa yra paklusimas bandos jausmui. Jums šventa yra tikėti pasakomis. Jums šventa yra nustatinėti taisykles. Mes niekada nesusitarsime.

Bet todėl, kad civilizacija yra pažanga, aš dar kartą sakau jums: UŽSIKRUŠKITE. Geriausiai – negyvai.

Sakote turite kažkokią teisę ir kažkokius lūkesčius į “savo simbolių šventumo apsaugą”? O kas jums tokią teisę suteikė? Jūs patys? O manęs paklausėte? Žinau, kad nenorite klausti, nes atsakymą žinote. Bet aš jums vis tiek atsakysiu: niekas jums tokios teisės nesuteikė, jūs ją išsigalvojote ir bandote ją primesti man. Viduramžiais gal ir pavyktų, bet civilizacijos pasekmė ir yra ta, kad jūs to negalite. Jums skauda, jūs pykstate, bet vis tiek nieko neišeis. Nes nėra jokių šventų simbolių, niekas, išskyrus jus pačius, jų nemato ir nežino ir juo labiau niekas neprivalo jų saugoti.

Todėl: UŽSIKRUŠKITE. Geriausiai – negyvai.

Rūpinatės mokesčių mokėtojų pinigais? Ne kartą esu sakęs ir dar kartą jums pakartosiu – aš pats savimi pasirūpinsiu. Be to, jūs vėjais jau paleidote nesuskaičiuojamą galybę ir paleisite daug daugiau mano pinigų, nei aš sugebėčiau per 300 gyvenimų, jei man juos tektų nugyventi. Aš, priešingai nei jūs, sveiko proto, tad žinau, jog neteks. Bet aš turiu teisę leisti savo (mokesčio mokėtojo) pinigus taip, kaip man atrodo esant reikalingu ir jūsų patarimai man nereikalingi.

Tad gal jau geriau UŽSIKRUŠKITE. Geriausiai – negyvai.

Norite ginti visų (tai yra ir mano) teises ir visos (tai yra, įskaitant ir mane) visuomenės “bendrąjį gėrį”? Ar bent suprantate apie ką kalbate? Ar jums jau tikrai galvoje negerai?

Norite ginti mane nuo manęs? Norite ginti mane nuo mano teisių? Atsibuskite gal?

Sakote, bendrasis gėris? Gal pablūdote? Ką bendro galite turėti jūs ir aš jei man gėris yra laisvė, pasirinkimas, galimybė mąstyti ir vertinti, o jums gėris tai savo nuomonės primetimas, aklas įniršis, nulis proto ir dar mažiau tolerancijos.

Norite bendro gėrio? UŽSIKRUŠKITE. Geriausiai negyvai. Nes bendro gėrio niekada nebus.

Pradėję nuo spektaklio, kurio nematėte, cenzūros, jūs pereisite prie filmų, po to prie nuotraukų, knygų, rūbų, batų, akinių, šukuosenos, sekso pozų ir valgiaraščio.

Viskas baigis tuo, kad pasakyti, jog Jėzus Kristus yra pasaka ir išmislas racionalumo stokojantiems homo sapiens porūšio atstovams reikš, jog tau kalbėti nebebus leista.

Todėl: UŽSIKRUŠKITE. Geriausiai – negyvai. Nes jums nepavyks. Dėl to, kad viduramžius pakeitė civilizacija, o jūs likote viduramžiuose.  O gal net dar toliau.

P.S. Jei kam įdomu

http://www.youtube.com/watch?v=WxVx6xn4IQ0&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=JzldOzVho6w&feature=relmfu

http://www.youtube.com/watch?v=NYuBw9kYWiM&feature=relmfu

* Lietuvių kalbos žodynas

2012 spalio 3 d.

Originalus įrašas tinklaraštyje Racas.lt

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: