© Stock.xchng archyvo nuotr.

Baigiamojo darbo gynimas – vienas atsakingiausių žingsnių, siekiant įgyti mokslinį laipsnį ir pradėti sėkmingą karjerą. Tinkamai pristatyti baigiamąjį darbą ne mažiau svarbu nei gerai jį parašyti, sako ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto dėstytoja Margarita Pilkienė.

„Sėkmingai apsiginti baigiamąjį darbą padės keturių „p“ – planavimo, pasirengimo, praktikavimosi ir pristatymo – strategija. Šie etapai būtini, norint nuosekliai, užtikrintai ir profesionaliai pristatyti darbą ir įtikinti vertinimo komisiją, jog jis atitinka kvalifikacinį laipsnį“, – pataria M. Pilkienė.

Planuojant darbo pristatymą, svarbu gerai žinoti aukštosios mokyklos nustatytus  gynimo vertinimo kriterijus. Reiktų išsiaiškinti, ko tikimasi iš studento atsakymų į klausimus, kaip pasirodęs jis gali tikėtis aukščiausio įvertinimo.

„Paprastai aukštosios mokyklos darbų vertinimo nuostatuose apibrėžta, jog gero balo gali tikėtis studentas, kuris aiškiai, nuosekliai ir tiksliai pristato temą, skiria dėmesio teiginių argumentavimui. Darbo tikslas bus pasiektas, kai išspręsite darbe iškeltą problemą. Turėsite įrodyti, kad atliktas tyrimas leidžia daryti pateikiamas išvadas. Paminėkite tiek darbo aktualumą, tiek naujumą, pateikite argumentus darbo logikai pagrįsti“, – patarė universiteto dėstytoja.

Ji akcentavo, kad itin svarbu valdyti pristatymo laiką, lavinti viešojo kalbėjimo įgūdžius, todėl geriausia kelis kartus prieš oficialiai pristatant darbą, pasipraktikuoti su draugais, šeimos nariais. „Sekite savo minčių eigą, apgalvokite, kaip nuosekliai pristatysite visą darbą, kurį jo etapą pateiksite išsamiau. Galite pristatyti problemą ir jos sprendimo būdą, galite plačiau pateikti darbo išvadas, kurios įtikintų komisiją, kad tyrimo tikslas yra pasiektas“, – sakė M. Pilkienė.

Dėstytoja patarė prieš ginantis darbą apsilankyti kitų grupių baigiamųjų darbų gynimo sesijose. Tai padės įsijausti į gynimo atmosferą, sužinosite, kokių klausimų galite tikėtis iš komisijos narių, pastebėję kitų studentų klaidas, galėsite išvengti jų savo darbo gynimo metu.

Išsamų interviu su ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto dėstytoja Margarita Pilkiene žiūrėkite vaizdo klipe:

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: