(c) Kaunozinios.lt archyvo nuotr.

Antradienį Kauno miesto savivaldybės Ekstremalių situacijų valdymo grupė kartu su už audros padarinių likvidavimą atsakingomis tarnybomis ir įmonių atstovais aptarė preliminarius nuostolius, žalių kompensavimo šaltinius ir mechanizmą. Jau aišku, kad miestas, įmonės ir gyventojai audros metu patyrė daugiau nei 1 mln. litų nuostolių.

„Civilinės saugos tarnyba buvo paskaičiavusi preliminarius škvalo padarytus nuostolius, kurie siekė 703 tūkst. litų. Šiandien, remiantis patikslinta informacija, šie nuostoliai iš viso gali siekti daugiau nei vieną milijoną litų. Artimiausiu metu kreipsimės į Vyriausybę dėl dalies nuostolių kompensavimo“, – sakė Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas.

Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininkas Vidas Kerševičius informavo, kad po škvalo buvo sulaukta 3500 skambučių. Per pirmąją parą ugniagesiai – gelbėtojai pašalino 300 medžių.

UAB „Irgita“, kurios darbuotojai šalino vėtros padarinius miesto želdynuose ir miškuose, informavo, kad tvarkymo išlaidos sudarė 274 tūkst. litų. Įmonės vadovas Robertas Mačiulis pažadėjo, kad per porą savaičių įmonė baigs miesto valymo darbus. Kol kas nėra pateikti duomenys, kiek pinigų bus gauta už parduotą medieną.

Bendrovės „Kauno švara“ vadovas Dalius Tumynas pažymėjo, kad darbuotojams sutvarkius ir išvežus šakas, gyventojai tos pačiose vietose vėl sukrauna nelegalų sąvartyną. „Šakų kiekiai yra tikrai didžiuliai, todėl reikės papildomų pajėgų“, – pažymėjo D. Tumynas.

AB „Autrolis” nuostolių patyrė dėl to, kad kai kuriais maršrutais negalėjo važiuoti troleibusai, reikėjo atstatinėti nutrauktus kontaktinius tinklus ir pan. Bendrovės nuostoliai – per 16 tūkst. litų.

Bendrovė „Eismo juosta” remontavo šviesoforų įrangos už 20 tūkst. litų.

Bendrovės VST Kauno skyriaus viršininkas Saulius Alekna teigė, kad be elektros antradienį dar buvo keli abonentai.

Įvairiose Kauno kapinėse buvo nuversti 263 medžiai, apgadintos 186 kapavietės. Šakos jau ir medžiai jau baigiami tvarkyti, tačiau dar reikės kelmus ir šakas išvežti iš kapinių.

„Kauno gatvių apšvietimas” jau dabar skaičiuoja 153 tūkst. litų nuostolius. Atstatymui buvo panaudota 4000 metrai oro kabelio, 1500 metrai laidų, 75 šviestuvai ir 62 gelžbetoninės atramos, 14 – metalinių, 62 lempos. Sugadinti 8 valdymo pultai, dingo 2 km laidų.

Miesto tvarkymo skyriaus skaičiavimu, miestui tvarkyti gali prireikti dar apie 450 tūkstančių litų. Kol kas nežinoma, kiek kainuos miškų teritorijų sutvarkymas. Preliminariai skaičiuojama, kad miškuose išversta, nulaužta apie 3000 kubinių metrų medienos. Dalį medienos iš miškų jau išsivežė gyventojai.

Savivaldybė patirtus nuostolius ketina kompensuoti patikslinus miesto biudžetą bei skyrus daugiau pinigų miesto tvarkymui.
Meras A. Kupčinskas pareikalavo, kad miestas būtų išvalytas ir sutvarkytas iki rugsėjo 1 dienos.

Gyventojų patirta žala dėl vėtros metu sugadintų stogų, automobilių, paminklų kapinėse siekia apie 170 tūkst. litų.

Socialiai remtini gyventojai, nukentėję dėl škvalo, gali kreiptis dėl vienkartinės pašalpos per seniūnijas į Socialinės paramos skyrių.

Praėjusią savaitę Finansų ministerija informavo, kad nuo vėtros nukentėjusiems gyventojams parama bus skiriama ne piniginėmis išmokomis, bet iš dalies kompensuojant stichinės nelaimės padarinių šalinimo išlaidas per savivaldybes. Skiriant lėšas Vyriausybė atsižvelgs į tai, ar nukentėjęs gyvenamasis būstas gyventojui yra vienintelis, į gyventojų socialinę padėtį, padarytos žalos mastą.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: