(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas susitiko su UAB „Ekstara“, Lietuvos aludarių gildijos, Baltijos gėrimų pramonės aljanso, bendrovės „Glasget“ vadovais dėl specializuotų atliekų supirkimo punktų įrengimo Kauno mieste.

Vietos savivaldos institucijos yra atsakingos už komunalinių atliekų tvarkymo sistemų organizavimą ir jos privalo užtikrinti, kad, taikydamos įvairius atliekų surinkimo būdus ir priemones, būtų tinkamai organizuotas komunalinių atliekų surinkimas ir rūšiavimas.

Deja, daugumoje savivaldybių atliekų tvarkymas nėra tinkamai vykdomas ir didžioji dalis atliekų yra šalinama sąvartynuose, nes tai vis dar išlieka pigiausiu atliekų tvarkymo būdų. Didžiausia problema išlieka komunalinių atliekų rūšiavimas ir tik nedidelė dalis gyventojų atliekas rūšiuoja. Tačiau nesant nuolatinės rūšiavimo konteinerių sistemos priežiūros, ši sistema yra neefektyvi .

Beveik pusę namų ūkyje susidarančių komunalinių atliekų kiekio sudaro „virtuvės“ atliekos, o kitą pusę – stiklo, PET, plastiko, popieriaus, aliuminio pakuotės. Tai antrinės žaliavos, kurias galima sėkmingai perdirbti. Pagrindinį dėmesį privaloma skirti ne tik susidarančių atliekų kiekio mažinimui, bet į gyvybiškai svarbią būtinybę atliekas rinkti ir rūšiuoti bei atiduoti jas antriniam perdirbimui.

Iš esmės padidinti antrinį atliekų naudojimą bei labai mažinti buityje susidarančių atliekų šalinamą atliekų sąvartynuose galima tik vieninteliu keliu – t.y. būtina išplėsti komunalinių atliekų rūšiavimo sistemą ir ją papildyti efektyviomis priemonėmis. Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos teisiniai dokumentai sudaro teisę ir galimybę savivaldybėms jų organizuojamą komunalinių atliekų tvarkymo sistemą papildyti kitomis atliekų surinkimo sistemoms.

Pakuočių tvarkytojų asociacija, veikdama kartu su UAB „Ekstara“ ir kitais asociacijos nariais ėmėsi iniciatyvos ir pradėjo diegti komunalinių atliekų tvarkymo sistemą papildančią atliekų surinkimo sistemą – t.y. organizuoti pakuotės ir pakuotės atliekų (stiklo, PET, aliuminio) surinkimą atliekas superkant specializuotuose surinkimo punktuose.

Gyventojai yra papildomai motyvuojami rinkti ir rūšiuoti atliekas, nes jiems yra suteikiama galimybė surūšiuotas atliekas priduoti į supirkimo punktus ir už tai gauti papildomų pajamų, dėl to sistema tuo pačiu tarnauja ir nekomercinio pobūdžio interesams – dalis visuomenės narių, gaudami papildomų pajamų, išsprendžia opias socialines problemas. Sistema sukuria ir papildomas darbo vietas.

Tokia sistema sėkmingai yra idiegta ir funkcionuoja Vilniaus mieste. Čia jau veikia 13 supirkimo punktų, kurie yra išdėtyti tolygiai visose miesto teritorijose, prie prekybos centrų. Už priduotas pakuočių atliekas gyventojams yra mokoma: skaidraus stiklo – 14 ct/kg., spalvoto stiklo – 11 ct/kg, už vieną PET gėrimų butelį 3 ct., o už 1 gėrimų skardinę – 2 ct.

Dviejų metų šios veiklos Vilniuje analizė rodo, kad papildančią sistemą sostinės gyventojai vertina ypač palankiai, labai sumažėjo atliekų kiekis masinio susibūrimo vietose, parkuose, prie ežerų, o supirktų pakuočių atliekų kiekiai rodo, kad ši sistema ženkliai prisideda prie antrinių žaliavų surinkimo iš komunalinių atliekų srauto ir perdirbimo užduočių vykdymo.

Sistemos funkcionavimo sėkmę patvirtina praėjusio laikotarpio veiklos rezultatai, per 2009 metus veikiančiuose 8 – se surinkimo punktuose buvo surinkta (supirkta) per 5,6 mln. užstatinės stiklo taros ir įvairios pakuotės atliekų: stiklo pakuotės atliekų (įvairių gėrimų butelių, stiklainių, stiklo duženų) – nuo 1,2 tūkst. tonų, PET pakuotė atliekų – 230 t, metalinės pakuotės atliekų (aliumininės skardinės) – 43 tonų. Papildomai buvo sukurta daugiau nei 30 naujų darbo vietų.

„Antrinių atliekų surinkimo problema labai aktuali Kaunui. Pažaislyje, Lampėdžiuose, Panemunėje, Santakoje ir kai kuriose kitose miesto vietose, ypač vasaros sezono metu, gyventojai palieka labai daug stiklinių ir plastikinių butelių, todėl aktualu įrengti naudotų plastikinių ir stiklinių butelių surinkimo sistemą. Savivaldybė kartu su bendrovės „Ekstara“ darbuotojais mieste numatys keletą vietų, kuriose jau artimiausiu metu galėtų pradėti veikti tokie taros supirkimo punktai“, – sakė Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas.

Informacija apie specializuotus taros surinkimo punktus bus pristatyta miesto Tarybos kolegijai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: