(c) Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Šių metų gegužės 13-17 dienomis Kauno Apskrities Juozo Naujalio muzikos gimnazijos jaunių choras „Cantica” vadovaujamas Rolando Daugėlos, dalyvavo XX-ame tarptautiniame sakralinės chorinės muzikos festivalyje Namestove (Slovakija).

Tai gilias tradicijas puoselėjantis tarptautinis forumas, kuriame paprastai dalyvaudavo vos keturi kolektyvai. Vėliau buvo praplėsta chorų dalyvių selekcija ir festivalyje buvo kviečiami iki 7 chorų, kurie ne tik atlikdavo konkursinę programą, giedodavo bendrose šventose mišiose, laureatų koncertuose, bet ir plaukdavo laivu i nuostabią salą, kuri susidarė užtvenkus upe. Joje chorai grožedavosi gražia kalnuotų apylinkių panorama, apžiūrėdavo bažnyčią – muziejų. Sekmadieniais visi chorai koncertuodavo aplinkinių miestelių bažnyčiose.

Visa tai patyrė ir šiais metais dalyvaujantis choras iš Lietuvos. Konkurse turėjo dalyvauti 9 chorai iš 7 Europos šalių: Lenkijos, Slovakijos, Ukrainos, Slovėnijos, Bulgarijos, Čekijos ir Lietuvos. Tačiau dėl įvairių ekonominių priežasčių net penki , chorai neatvyko. Likę chorai iš Lenkijos, Slovakijos ir Lietuvos varžėsi vienoje kategorijoje. Jie atliko privalomą penkiolikos minučių programą, kurią sudarė skirtingų epochų bei stilių kūriniai.

Aukso diplomą iškovojo žymus Varšuvos Ekonomikos mokyklos mišrus choras, vadovaujamas Tomasz Hynek. Sidabras atiteko Kauno Apskrities Juozo Naujalio muzikos gimnazijos jaunių chorui „Cantica” (vad.Rolandas Daugėla) ir Akademiniam mišriam chorui iš Slovakijos „Tempus” (vad.Juraj Chlpik). Bronzos diplomą pelnė vyrų choras „Echo” iš Lenkijos (vad. Jerzy Cieslak).

Choro „Cantica” istorijoje šis laimėjimas yra vienas vertingiausių, nes patekti į šį festivalį nėra taip paprasta: kviečiama nedaug kolektyvų, kurie yra atrenkami pagal aukštus meninius reikalavimus, todėl čia atvažiuoja stiprūs chorai. Jaunių chorui „Cantica” tai pirma kelionė ir pirmas konkursinis išbandymas su nauju choro vadovu Rolandu Daugėla. kuris turi nemažą konkursinę patirtį, įgytą vadovaujant Vytauto Didžiojo bažnyčios kameriniam chorui „Cantate Domino”. Tikimės, kad šis laimėjimas paskatins choristus ir jo vadovą siekti naujų meninių aukštumų, o tuo pačių skiepys jauniems atlikėjams meilę chorinei muzikai.

Kultūros skyriaus informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: