(c) Kaunas.lt archyvo nuotr.

Antradienį prie Kauno miesto savivaldybės pristatytas Čekijoje pagamintas ekologiškas gamtinėmis dujomis varomas miesto tipo autobusas „Tedom C12 G“, kuris 3-iuoju maršrutu nuo spalio 27-osios septynias dienas kursuos miesto gatvėse.

Miesto meras Andrius Kupčinskas kartu su kitais Savivaldybės atstovais apžiūrėjo autobusą, išklausė gamyklos atstovo informaciją apie autobuso privalumus.

„Dabar įvairiose šalyse gaminamų autobusų modifikacija panaši, todėl perkant pirmiausiai atsižvelgiame į kainą“, – pažymėjo meras.

Šių autobusų varikliai pritaikyti dujoms. Ekologiški ir ekonomiškesni autobusai 100 km sunaudoja apie 59 kub. m dujų. Autobuso ilgis 12 m, jame telpa 100 keleivių, autobusas pritaikytas ir neįgaliesiems.

Karkasas yra nerūdijančio plieno. Gamykla šiam autobusui suteikia 12 metų garantiją. Tokie autobusai jau važinėja Čekijoje, Bulgarijoje, Lenkijoje ir kitose šalyse. Autobuso kaina – 800 tūkst. litų be PVM, kuris yra 12 proc.

Viešajam transportui skirtas autobusas pasižymi ekologiškumu ir ekonomiškumu. „Tedom“ autobusas atitinka EEV ir „EURO 5“ reikalavimus: jis yra daug ekologiškesnis nei šiuo metu Lietuvos miestuose važinėjantys autobusai, kurių dauguma atitinka daug žemesnius EURO3 standartus.

„Kauniečiai turės galimybę pamatyti ir pajausti, kaip artimiausioje ateityje atrodys pažangaus miesto autobusai: jie važinės tyliau, neterš oro, degalams naudos vietines žaliavas, bus patogūs įlipti visiems keleiviams, nes jie žemagrindžiai“, – sakė autobusų „Tedom“ atstovo Lietuvoje, UAB „Autoidėja“ direktorius Laimonas Dapšys.

Modernųjį autobusą jau išbandė Vilniaus ir Klaipėdos keleiviai. Artimiausiu metu jį išbandys ir kitų Lietuvos miestų gyventojai ir viešojo transporto bendrovės.

„Tedom“ – Čekijos autobusų gamybos įmonė, įsikūrusi netoli Brno esančiame Trebič mieste. Šio gamintojo specializacija ir stiprioji pusė – gamtinėms dujoms pritaikyti varikliai. „Tedom“ varikliai sukurti panaudojus ilgametę kogeneracinių elektrinių, naudojančių gamtines dujas ir biodujas gamybos ir eksploatavimo patirtį.

Kaip ir kiti „Tedom“ gaminami varikliai, šio autobuso variklis gali naudoti ir gamtines dujas ir iki gamtinių dujų kokybės išvalytas biodujas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: