Kauno kino festivalyje – naujieji talentai ir pasaulinio garso režisieriaiv
(c) Kauno kino festivalio archyvo nuotr.
Akimirka iš filmo "Atenbergas"

Rugsėjo 27-ąją prasidėsiantis Tarptautinis Kauno kino festivalis žiūrovams pažada intriguojančią programą. Kauno, Vilniaus, Panevėžio ir Nidos žiūrovai galės išvysti daugelio mylimų kino kūrėjų Akio Kaurismäkio, Bruno Dumont‘o, Guso van Sant‘o, Terrence Malick‘o, Asgharo Farhadi ir kitų režisierių naujausius darbus.

Festivalis suteiks galimybę Lietuvos žiūrovams išvysti svarbiausias šių metų juostas: Berlyno kino festivalio „Auksinį lokį“ laimėjusį Asghar Farhadi filmą „Išsiskyrimas“ bei Kanų kino festivalio „Auksinę palmės šakelę“ pelniusią Terence‘o Malick‘o juostą „Gyvenimo medis“.

Pastarojo autorius amerikiečių kino režisierius Terrence‘as Malickas dažnai vadinamas taupiu ir neskubriu kūrėju. Šešerius metus lauktas naujausias jo filmas „Gyvenimo medis“ su JAV kino žvaigždėmis Sean‘u Penu ir Bradu Pittu seka Džeko O’Brieno kelionę gyvenimo prasmės beieškant. Tai – svaiginančiais gamtos vaizdais ir simfonišku filmo ritmu užburianti sakmė apie žmogaus ir kosmoso vienį, apie amžinybės paieškas ir jos atradimą meilėje, kuri yra gyvenimo priežastis ir tikslas.

Irano režisieriaus Asgharo Farhadi juosta „Išsiskyrimas“ šiemet Berlyne buvo apdovanota net trimis – geriausio filmo, geriausio aktoriaus ir aktorės – prizais. Puikiai Europoje įvertintos juostos „Apie Elę“ autoriaus A. Farhadi naujas darbas buvo labai lauktas ir nenuvylė nei kritikų, nei žiūrovų.

Tai jaudinanti daugiaplotmė istorija apie šiuolaikiniame Irane vykstančią šeimos dramą. Naderas ir Simina atsiduria ant skyrybų slenksčio, kai Simina nusprendžia palikti Iraną, kad jų dukra gautų tinkamą išsilavinimą ir augtų laisvoje šalyje. Naderas negali palikti sergančio tėvo, todėl atsiduria tarp pareigos tėvui ir meilės dukteriai.

Dar vienas gerą kino seansą užtikrinantis vardas – suomių režisierius Akis Kaurismäkis, visiems pažįstamas iš ekscentriškų įvairių žanrų parodijų bei minimalistinio kinematografinio stiliaus.

Naujausias jo filmas, atkeliausiantis į Kauno kino festivalį – tai pirmoji būsimos trilogijos apie uostamiesčius dalis „Havras“.

Ši komiška drama pasakoja bohemišką rašytojo gyvenimą į ramią būtį uostamiestyje iškeitusio Marselio istoriją, kuri pasisuka visai kita linkme , kai batų blizgintoju dirbantis vyras sužino apie žmonos ligą ir ima rūpintis vargingu emigrantu iš Afrikos.

Vienas iš naujų dėmesio vertų Kauno kino festivalio pristatomų vardų – graikų kilmės kino menininkė Athina Rachel Tsangari. Jos sukurtas filmas „Atenbergas“ pasakoja apie mažame miestelyje užaugusią merginą, kuri gyvenimą pažįsta per intymius vienintelės draugės Belos pasakojimus, bičiulišką santykį su tėvu ir mėgstamus filmus apie gamtą. Filmas įvertintas Venecijos, Salonikų ir Lenkijos „New Horizons“ festivaliuose.

Artimųjų Rytų problemos atsiskleis Tel Avive kuriančio režisieriaus Nadavo Lapido filme ,,Policininkas”. Dramos pagrindinis herojus, svarbus antiteroristinių pajėgų pareigūnas, yra patenkintas savo profesiniu ir asmeniniu gyvenimu. Tačiau susidūręs su jaunų radikalų grupuote pareigūnas daugelį dalykų pamato kitaip.

Šio filmo scenarijus buvo apdovanotas tarptautiniame Jeruzalės kino festivalyje ir šią vasarą pelnė specialų Lokarno kino festivalio žiūri prizą.

Kauno kino festivalis kviečia nepraleisti romantinės debiutuojančio režisieriaus iš Bulgarijos Viktoro Chouchkovo Jaunesniojo, dramos „Nusileidimas“, kuri pasakoja apie komiškus jaunų banglentininkų nuotykius siekiant žūtbūt užsidirbti pinigų. Aplinkybių svetur nublokšti jaunuoliai ryžtasi grįžti į Bulgariją, kuri jau spėjo neatpažįstamai pasikeisti.

Ne tik sinefilams gerai žinomi vardai šių metų Kauno kino festivalyje – amerikietis Gusas van Santas ir prancūzas Bruno Dumont‘as. Pastarojo filmo „Šėtonas Horas“ siužetas pabaigoje žiūrovą palieka su daugiau klausimų ir mįslių nei pradžioje, o juostos forma prikausto įmantriu stiliumi ir režisūra.

Avangardo link krypstanti B. Dumont kūryba tyrinėja žmonių kasdienybę ir joje besiskleidžiančias tikras emocijas.

Kaip šiam kūrėjui įprasta, Guso van Santo naujausios juostos „Nenuoramos“ personažai yra sudėtingos, skirtinguose pasauliuose gyvenančios asmenybės. Laidotuvėse susitinka du keistuoliai: aistringa gamtos mylėtoja paauglė Anabela ir po nelaimingo atsitikimo gyvenimu nebesidžiaugiantis Enokas. „Nenuoramos“ pasakoja jaudinančią Anabelos ir Enoko kelionę kartu, kurios kulminacija – jų pačių susitaikymas su savimi.

Penktasis Tarptautinis Kauno kino festivalis vyks rugsėjo 27spalio 9 dienomis Kaune ir Vilniuje. Spalio 1013 jis lankysis Panevėžio kino teatre „Garsas“, o spalio 13 – 16 dienomis – Nidos kino teatre „Agila“.

Kauno kino festivalio informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: