(c) Organizatorių archyvo nuotr.

Tarptautinis Kauno kino festivalis, bendradarbiaudamas su Vengrijos kino institutu bei Vengrijos kultūros institutu Taline, spalį pristatys garsaus savito braižo vengrų kino režisieriaus, scenaristo Bélos Tarro filmų retrospektyvą. Organizatoriai praneša, kad savo dalyvavimą Kauno festivalyje jau patvirtino ir pats Béla Tarras.

Festivalio metu bus pademonstruoti 7 filmai, jų tarpe – išskirtinė 7 valandų trukmės juodoji komedija „Šėtono tango“ („Sátántangó“, 1994 m.), pelniusi režisieriui pasaulinį pripažinimą. Filmas, Lietuvoje iki šiol rodytas tik vieną sykį, dažnai apibūdinamas kaip vienas svarbiausių 10-ojo dešimtmečio kūrinių, išplėtęs kino kalbos ribas, įkvėpęs kitus režisierius. Pagal tango schemą sukurtas filmas – šeši žingsniai pirmyn, šeši atgal – nukelia į apleistą, pokomunistinį Vengrijos kaimelį, kur laikas sustojęs, amžinai lyja, o vieniši gyventojai niekaip neišsivaduoja iš snaudulio. Jie laukia ir tikisi – kad štai pasirodys Kažkas ir juos pažadins, idant gyvenimas vėl prasidėtų. Ir štai tas Kažkas pasirodo… „Šėtono tango“ 1994 m. nuskynė „Caligari“ apdovanojimą Berlyno tarptautiniame kino festivalyje, Vokietijoje „Age d‘Or“ Briuselio tarptautiniame kino festivalyje Belgijoje, taip pat gavo specialųjį prizą Budapešto vengriškų filmų savaitėje Vengrijoje.

„Kauno kino festivalis nuo pradžių stengėsi pristatyti retrospektyvą, parodančią svarbiausius kino istorijos pėdsakus, – sakė Tarptautinio Kauno kino festivalio programos sudarytojas Tomas Tengmarkas. – Béla Tarras yra vienas iškiliausių Europos kino kūrėjų. Nuo pirmojo filmo „Šeimos lizdelis“ iki paskutiniojo „Žmogus iš Londono“, tokiose juostose kaip „Verkmeisterio harmonijos“ ir „Šėtono tango“ jis įtvirtino unikalią savo kino kalbą.“

„Béla Tarras – išskirtinis režisierius. Nepaisant to, kad jo filmai yra gana retai rodomi ne vien Lietuvoje, bet ir kitose šalyse, Béla Tarras kolegų režisierių sutartinai vadinamas vizionieriumi, jo kūrybą daugelis tituluoja įkvėpimo šaltiniu. Labai laukiame susitikimo su šiuo legendiniu režisieriumi, – sakė Tarptautinio Kauno kino festivalio direktorė Ilona Jurkonytė. – Režisieriaus santykis su kino bei gyvenamaja tikrove pakeri ir įtraukia, prikausto prie ekrano ir meta iššūkį žiūrovui . Būtent taip aš pati jaučiausi pirmą kartą žiūrėdama Béla Taro filmus – priėmiau iššūkį ir gale likau gal kiek sutrikus bei apdovanota. Sudarydami Kauno kino festivalio programą laikomės griežtos taisyklės – tikime žiūrovu, jo pasirengimu žiūrėti dvasios matais vertinamą kiną.

Retrospektyvos metu ketinama parodyti ankstyvąsias B.Tarro juostas: dramas „Šeimos lizdelis“ („Családi tűzfészek“, 1979), „Standartiniai žmonės” („Panelkapcsolat“, 1982 m.), „Rudens almanachas“ („Öszi almanach“, 1984 m.), „Prakeiksmas“ („Kárhozat“, 1987 m.). Jose aktualizuojamos 9-ojo dešimtmečio visuomenės problemos, jų pagrindiniai personažai – marginalai.

Taip pat bus pristatyta ir vėlesnė B. Tarro kūryba, kuriai būdingas metafizinių klausimų kėlimas, žmogaus prigimties galvosūkių, vienatvės, dvasios pakrikimo, neįgalumo tematika. Festivalio ekranuose suksis „Verkmeisterio harmonijos“ („Werckmeister harmóniák“, 2000 m.), „Žmogus iš Londono“ („A Londoni férfi“, 2007 m.) su „Oskaro“ laureate Tilda Swinton. Pastarojoje juostoje pasakojama apie geležinkelio iešmininką, netikėtai tapusį kriminalinio įvykio liudininku. Mistinė kriminalinė drama 2007-ųjų Kanų kino festivalyje buvo nominuota „Auksinės palmės šakelės“ apdovanojimui. Autoriaus kūrinius vienija nelinijinis siužetas, pusiau dokumentinė maniera, niūrūs, ilgi, hipnotizuojantys kadrai, juodai balta juosta, atsikartojantis lietaus motyvas.

Šiais metais turėtų pasirodyti naujausias B.Tarro filmas. Kino režisieriaus, kuris europietišką kultūrą apibūdina kaip rusiško sentimentalumo, vengriško liūdesio ir portugališkos melancholijos derinį, savita vaizdinių kalba įkvėpė ne vieną žymų autorių, jų tarpe – Susaną Sontag, Gusą Van Santą ir Jimą Jarmuschą.

Ketvirtasis Tarptautinis Kauno kino festivalis vyks spalio 1 – 17 dienomis Kaune ir Vilniuje, kino teatruose „Forum Cinemas“, „Pasaka“ ir „Skalvija“. Festivalio programa bus paskelbta jau greitai. Daugiau informacijos apie festivalį galima rasti www.kinofestivalis.lt

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: