Ievos Schmidt nuotr.

Kauno menininkų namuose (V.Putvinskio g. 56) sausio 30 d., trečiadienį, 17 val., Lietuvos žurnalistų draugija (LŽD) pristatys dailininko ir žurnalisto Vaidoto Žuko knygą „Molėtai 625 – žmonės, istorija, gamta“.

Dalyvaus: autorius Vaidotas Žukas, archeologė dr. Elena Pranckėnaitė, Giedraičių šviesuolių Mato ir Malvinos Valeikų anūkė kaunietė Elona Ruzgienė, dailininkas Donatas Ivanauskas, fotografai Algimantas ir Mindaugas Černiauskai. Renginį ves LŽD pirmininkė Gražina Petrošienė. Maloniai kviečiame dalyvauti. Įėjimas nemokamas.

Leidinys pasirodė pernai Molėtų miestui minint 625-ąsias metines. Išleido sostinės leidykla „Savas takas“.

Lietuvių ir anglų kalba išspausdintoje knygoje – 200 puslapių ir 300 nuotraukų su Molėtų krašto įvairių laikų žymiausiomis asmenybėmis, laisvės kovotojų portretais ir dramatiškomis jų gyvenimo istorijomis, gražiaisiais krašto dvarais, parkais ir ežerais, su reta archyvine medžiaga apie ypač gausiai čia gyvenusią ir visiškai sunaikintą žydų bendruomenę.

Kauno Menininkų namuose V. Žuko knygos pristatyme dalyvaus archeologė dr. Elena Pranckėnaitė, tyrusi neseniai atrastą prieškristinę gyvenvietę Luokesų ežero dugne. Nepriklausomybės gynėjų, Giedraičių šviesuolių Mato ir Malvinos Valeikų anūkė kaunietė Elona Ruzgienė prisimins knygos herojus – legendinius savo senelius, o Molėtų krašto žydų gyvenimą ir katastrofą aptars Bučeliškės dvaro paveldėtojas dailininkas Donatas Ivanauskas. Knygos pokario ikonografinei dramai atstovaus Molėtų krašto foto kronikininkai Algimantas ir Mindaugas Černiauskai. Renginį ves LŽD pirmininkė Gražina Petrošienė.

Lietuvos Mokslų akademijoje knygą pristatęs politikos apžvalgininkas ir savaitraščio „Veidas“ leidėjas Algimantas Šindeikis: „Ši Vaidoto Žuko knyga yra gilus, realistinis ir sąžiningas žvilgsnis, jos lėtas skaitymas pamažu sugrąžiną pasididžiavimą savo kraštu, jo žmonių nuveiktais darbais, kuriuos nepelnytai pamiršdami prarandame savo tapatybės jausmą. Ne visus knygos puslapius bus lengva versti, bet jie būtini, norint priprasti prie savo tikrosios istorijos“.

Akademikas Laimutis Telksnys: „Tai auksinis darbas. Pavyzdys, ką turi padaryti ir kiti Lietuvos rajonai. Būtina pasirūpinti, kad ši knyga, jos elektroninis daugiakalbis variantas būtų patalpintas internete ir taptų prieinamas visame pasaulyje.“

Kaune gimęs V. Žukas yra profesionalus dailininkas, nuo Atgimimo sukūrė kelis tūkstančius radijo laidų (1999 m. už jas pelnė LŽD Stasio Lozoraičio premiją), parengė kelias knygas.

Knygą „Molėtai 625“ bus galima įsigyti Kauno menininkų namuose.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: