(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

AB “Lietuvos draudimas” Strategijos, klientų ir marketingo departamento atstovė ryšiams su visuomene Ernesta Dapkienė pasakoja, kad 2010 metais 434 klientams bendrovė vien nukentėjusiųjų dėl duobių asfalte nuostoliams padengti išmokėjo 825 tūkstančius litų. Vidutinė vieno kliento patirta žala – 1900 litų. Palyginti su 2009 metais, dėl duobių gatvėse sugadintų automobilių skaičius išaugo 16 proc.

Šiais metais kaip niekada anksti pradėjo “Lietuvos draudimas” registruoti pranešimus dėl įvažiavimo į duobes sugadintų transporto priemonių. Analizuodami dabartinę įvykių statistiką bei įvertinę kelių būklę, prognozuoja, kad šiemet sulauks apie 20 – 30 proc. daugiau tokių pranešimų. Vidutinė žala priklausomai nuo transporto priemonės amžiaus ir klasės taip pat svyruoja 1000 – 3000 Lt ribose.

“Jei kalbėsime apie regreso, t.y. galimybę atgauti pinigus už patirtą žalą iš atsakingos įmonės, organizacijos ar žmogaus, tai reikia turėti omenyje, kad ne kiekviena tokia “duobės” avarija yra regresinė, pvz. pagal KET vairuotojas turi pasirinkti saugų vairavimo greitį, stengtis išvengti galimo eismo įvykio, jei nekviečia policijos, tai nėra teisinio pagrindo pateikti ieškinį už kelių priežiūrą atsakingoms organizacijoms, įstaigoms”, – pataria E. Dapkienė.

Taigi, iš 434 įvykių per 2010 metus regresų dėl duobių AB “Lietuvos draudimas” pareiškė 88. Iš šitų bylų faktiškai išieškojo dėl 10 įvykių. Didžiausia dauguma šio pobūdžio bylų išsprendžiama tik teisminiu keliu, todėl ir visas procesas nėra greitas.

“Šiemet esame pateikę dar tik 4 ieškinius. Daugiausiai tiek pranešimų apie tokius įvykius, tiek regresinių bylų pateikiame Kauno miesto savivaldybei. Apie 30 proc. tenka Kaunui, 20 Vilniui, 15 – Klaipėdai, 35 proc. – visi likę Lietuvos miestai ir miesteliai”, – teigia E. Dapkienė.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: