(c) J. Petronio archyvo nuotr.

Spalio 22 d., ketvirtadienį, 18 val. VDU Didžiojoje salėje (Daukanto g. 28 ) Kauno bendruomenei pristatoma vieno įdomiausių šiuolaikinių kompozitorių Vidmanto Bartulio oratorija „Sutvėrimas“. Ją šį pavasarį kompozitorius kūrė kartu su VDU Menų centro kolektyvais, suteikusiais oratorijai teatralizuotą formą. Tokio pobūdžio bendradarbiavimas, kai į viena yra sujungiamos profesionalių menininkų ir dar besimokančio jaunimo pajėgos, Kaune yra gana retas reiškinys.

Oratorijoje kompozitorius derina archaiškas muzikos formas su šių dienų sąskambiais, tapybišką Čiurlionio „Pasaulio sutvėrimą“ atskleidžia įvairiaspalvių garsų palete. Muzika kuriamą pasaulį papildo video vizualizacijos (šviesų ir video dailininkas Vladimiras Šerstabojevas) bei teatralizuotas kūrinio atlikimas. Kartu su choreografais – modernaus šokio atstove Lina Puodžiukaite ir „Žilvičio“ ansamblio vadovu Edgaru Šnipaičiu – audžiamas kontrapunktinis šokio piešinys, kuriame tradicinis liaudies šokis persipina su modernia interpretacija.

Menų centro kolektyvams – chorui, akademinio judesio teatrui, folkloro ansambliui „Linago“ bei tautinių šokių ansambliui „Žilvitis“ – oratorijos atlikimas yra rimtas iššūkis. Oratorijoje dalyvauja virš šešiasdešimt atlikėjų. Jie turi ne tik atlikti sudėtingas vokalo partitūras, bet ir derinti tarpusavyje skirtingas atlikimo manieras bei judesį. Skirtingų žanrų ir atlikimo manierų samplaika suteikia kūriniui originalų skambesį.

Kaip teigia projekto vadovė Ina Pukelytė, šiuo kūriniu siekiama ieškoti naujų tradicinių žanrų – tokių kaip archainė liaudies muzika– perteikimo būdų, priartinant muziką prie šiuolaikinio žmogaus pasaulėjautos. Vedami Vidmanto Bartulio studentai su pasimėgavimu vaikšto šios originalios muzikos labirintais.

Bilietus į oratoriją „Sutvėrimas“ platina Bilietai.lt. Juos taip pat galima įsigyti 1 val. prieš renginį VDU Didžiosios salės fojė. Daugiau informacijos dėl bilietų – telefonu 8 686 00861

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: