Kauno rajono savivaldybės nuotr.

Birželio 9 d. Dziašano mieste (Kinijos Liaudies Respublika) pasirašytas bendradarbiavimo ketinimų protokolas tarp Kauno rajono savivaldybės ir Dziašano apskrities.

Dokumentą pasirašė Dziašano apskrities merė Xu Qing ir Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.

Susitikime taip pat dalyvavo Kinijoje viešintis LR ūkio ministras Evaldas Gustas, Dziašano merės pavaduotojas Shen Guoqiangas, apskrities užsienio ryšių, prekybos, mokslo ir technologijų, švietimo biurų direktoriai, kiti atsakingi asmenys.

„Lietuva ir Kinija diplomatinius ryšius plėtoja tik du dešimtmečius, todėl džiaugiuosi, kad  dvišaliai santykiai tampa vis glaudesni”, – kalbėjo E.Gustas. Ministras pastebėjo, kad ypač daug bendradarbiavimo galimybių turi Kauno LEZ ir Dziašano laisvoji ekonominė zona.

“Nors Kauno rajonas savo dydžiu, geografine padėtimi ir tradicijomis gerokai skiriasi nuo Dziašano, tačiau turime daug panašumų. Abu regionai garsėja inovacijomis, čia susikerta reikšmingos transporto arterijos, išvystytas žemės ūkis, pramonė”, – pastebėjo Kauno rajono meras V. Makūnas.

Dziašano merė X.Qing taip pat teigė matanti daug galimybių bendradarbiauti logistikos, technologijų, maisto pramonės, žemės ūkio, turizmo srityse.

Dziašano apskričiai priklauso 6 miestai (Taozhuangas, Tianningas, Xitangas, Ganyao, Dayunas ir Yaozhuangas) ir 3 savivaldybės (Weitango, Louxingo ir Huimino), 104 administraciniai kaimai ir 43 bendrijos.

Dziašanas gali pasigirti upėmis ir iš gamtos gaunamų produktų gausa, todėl yra vadinamas žuvies, ryžių ir šilko žeme. Ypač išvystytas žemės ūkis (grybų, gėlių, ryžių auginimas), medienos pramonė (maždaug 300 įmonių), elektronika.

Apskritis pritraukė daug vietos ir tarptautinių investuotojų iš JAV, Japonijos, Pietų Korėjos, Vokietijos. Čia įsikūrusi „Rene Sola“ – didžiausia pasaulyje monokristalinio silikono gamintoja. Taip pat daug gaminama vaistų ir chemikalų.

Xitangas  –tūkstantmetę istoriją menantis miestas, statytas Mingų dinastijos laikais, įtrauktas į preliminarų UNESCO paveldo sąrašą.

Dziašano apskrities ir Kauno rajono atstovai sutarė jau šiemet sudaryti veiksmų planą bendradarbiavimui plėtoti. Jis apims valdžios institucijas, organizacijas, kompanijas, ypač švietimo, technologinių tyrimų, logistikos, žemdirbystės, sporto, sveikatos, miestų plėtros, aplinkosaugos srityse.

Kitas žingsnis bus susigiminiavusių regionų bendradarbiavimo sutartis.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: