Kauno rajono delegacija tarptautinėje konferencijoje
(c) Kauno rajono savivaldybės archyvo nuotr.

Kauno rajono savivaldybės delegacija, kurią sudarė delegacijos vadovas, Kauno rajono mero pavaduotojas Antanas Makarevičius, mero padėjėja Mingailė Stašaitytė, administracijos direktoriaus padėjėja Margarita Navickaitė, VŠĮ „Raudondvario dvaras“ direktoriaus pavaduotojas Zigmas Kalesinkas ir Kauno rajono vietos veiklos grupės atstovės Jolanta Marija Malinauskaitė, Jolanta Sidabrienė ir Vaidė Sakalauskienė dalyvavo Myslibožo mieste, Lenkijoje, vietos veiklos grupės „Lider Pojezierza“ organizuotoje konferencijoje:

„LEADER – tarptautinis bendradarbiavimas ir jo įtaka vietos bendruomenėms“.

Dar balandžio 29 dieną, kai Kauno rajono vietos veiklos grupė ir lenkų kolegos iš Mysliborz pasirašė tarptautinio bendradarbiavimo ketinimų protokolą, Kauno rajono delegacija gavo kvietimą į šią konferenciją.

Konferencijoje buvo pristatytos abiejų šalių LEADER programos bendradarbiavimo gairės. Konferencijoje. Mero pavaduotojas Antanas Makarevičius savo pranešime atkreipė dėmesį, jog Kauno rajono savivaldybė skiria ypatingą dėmesį vietos plėtros strategijos politikai įgyvendinti. „LEADER parama turi būti įsisavinama visame rajone tolygiai, suteikiant galimybę kiekvienos seniūnijos bendruomenei pačiai apsispręsti, kokį problemos sprendimą realizuoti panaudojant ES paramos lėšas“, – sakė A. Makarevičius.

Kauno rajono vietos veiklos grupės pirmininko pavaduotoja Jolanta Marija Malinauskaitė pristatė Kauno rajono VVG įgyvendinamos strategijos prioritetus, projektą „Tobulėk ir veik kartu“ bei numatomų tarptautinio ir tarpregioninio bendradarbiavimo projektų gaires.

Lenkų kolegos susidomėjo mūsų jaunimo, skautų vykdomais projektais. Konferencijoje buvo pasirašyta bendradarbiavimo sutartis projektui „Pszcelnik“ – istorija, kuri sujungia“. Diskusijose ir praktiniame užsiėmime Lenkijos ir Lietuvos darbo grupės, padedant moderatoriams Piotr Owczarek ir Przemysław Fenrych, iškristalizavo pagrindinius tikslus, kurių siekia „Lider Pojezierza“ ir Kauno rajono vietos veiklos grupė šiame bendradarbiavimo projekte.

Pirmiausia – geriau pažinti vieni kitų istoriją, kraštus, kultūras, organizuoti jaunimo mainų stovyklas, sporto turnyrus. ,,Norime, kad važiuodami į Berlyną, Paryžių ar kitą Europos sostinę lietuviai užsuktų į Griunvaldą, aplankytų Myslibožą, Pšelniką, prisiliestų prie Lietuvos istorijos, aplankydami šias iškilias vietas, gal tada ir kelias netoks ilgas ir sunkus būtų per Lenkiją. Šiuose sustojimuose bus pasiūlyta atrakcijų, paslaugų, kurios sudarys sąlygas pailsėti, pernakvoti, paiškylauti“, – sakė kolegos iš Lenkijos.

„Tikimės, kad šis tarptautinio bendradarbiavimo projektas suteiks galimybę kuo didesnei Kauno rajono jaunimo, bendruomenių daliai prisiliesti prie svarbiausių Lietuvos ir Lenkijos istorijos puslapių, sudarys galimybę pažinti savo, kaimyninę šalį ir turiningai praleisti laisvalaikį“, – teigė J. M Malinauskaitė.

Kitą dieną Kauno rajono delegacija netoli Myslibožo, Pšelniko kaimelyje dalyvavo didvyrių S. Dariaus ir S. Girėno žuvimo metinių iškilmingame minėjime. Kauno rajono delegacija pagerbė didvyrius ir padėjo vainiką. Regiono vietos gyventojai mini šią dieną, gerbia Lietuvos karžygių pergalę, lanko ne tik žuvimo vietą, bet ir muziejų, kuris yra įrengtas už kelių šimtų metrų nuo monumento.

„Tai yra pavyzdys, kai dvi kaimyninės tautos, katalikiškos tautos, kurias vienija tos pačios vertybės, gali susivienyti tragiško liūdesio akimirką, ir šiandien lakūnų žygdarbio atminimas ir pagerbimas svarbus ne tik kaip pagarbos ženklas, bet ir kaip ryžto bei įkvėpimo šaltinis kuriant ateitį“, – minėjime sakė Lietuvos užsienio reikalų viceministras Egidijus Meiliūnas.

Kauno rajono savivaldybės informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: