kaunas.lt archyvo nuotr.

Nuo šios savaitės pradžios Kauno miesto savivaldybės centrinio pastato antrajame aukšte miestiečiai gali išvysti eksponuojamą fotomenininko Evaldo Butkevičiaus fotografijų parodą „Senoji Vilijampolė – žydų geto teritorija XX-XXI a.”

Pasak fotomenininko, Vilijampolės teritorija yra unikali – iki šios dienos nepasikeitęs gatvių tipas, mediniai žydų amatininkų namukai ir šio rajono savitumas. Iki XX a. antrojo dešimtmečio Vilijampolė buvo atskiras miestelis, valdytas atskira teise, dauguma jį garsinusių gyventojų buvo žydų tautybės.

„Kiekvienas kaunietis turėtų ateiti pasižiūrėti žymaus fotografo darbų, kaip antrojo pasaulinio karo metu atrodė Vilijampolės getas, to meto architektūra, žmonės ir kaip dabar šioje vietoje verda gyvenimas. Norisi pasveikinti menininką su dar viena sėkminga paroda”, – sakė parodos atidaryme dalyvavęs Kauno vicemeras Vytautas Vasilenko.

„Parodos idėja kilo visai netikėtai ir spontaniškai, kadangi pats gyvenu Šilainiuose, į darbą kasdien tenka važiuoti pro Vilijampolės gatves. Taip pat dirbant fotoreporteriu tekdavo iš arčiau susipažinti su vietinių gyventojų kasdienybe, į akį krito mažų spalvotų namukų kvartalai. Taip po truputį išsivystė fotografijų ciklas”, – pasakojo parodos autorius E. Butkevičius.

Anot E. Butkevičiaus, dalis fotografijų, kuriose atsispindi Vilijampolės geto gyvenimas karo metais, buvo paimtos iš archyvų. Getui ištuštėjus, čia gyvenusių žydų vietą užėmė lietuviai, ir šiomos dienomis ten verda specifinis gyvenimas. Daugumai žmonių Vilijampolė – vis dar mistifikuotas rajonas.

Fotografijų parodą „Senoji Vilijampolė – žydų geto teritorija XX-XXI a.” taip pat planuojama demonstruoti įvairiose Kauno mokyklose. Šiemet už nuopelnus kultūrai ir žurnalistikai E. Butkevičius buvo apdovanotas burmistro Jono Vileišio žalvariniu medaliu.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: