Kauno simfoninio orkestro koncertas Latvijos nepriklausomybės dienai
(c) Kauno miesto simfoninio orkestro archyvo nuotr.
I. Resnis

Lapkričio 18 d., penktadienį, 18 val., Kauno valstybinėje filharmonijoje, Kauno miesto simfoninis orkestras surengs koncertą Latvijos nepriklausomybės dienai paminėti.

Šventiniame koncerte klausytojai susitiks su svečiais iš Latvijos: koncerto solistė Ieva Parša (mecosopranas), pelniusi pripažinimą Latvijoje ir užsienyje, prie dirigento pulto – vienas ryškiausių šių dienų kaimyninės šalies dirigentų Imantas Resnis.

Koncerte orkestras atliks W. A. Mozarto Simfoniją nr. 35 „Haffnerio“, kurioje persipina dramatizmas ir galantiški muzikiniai saskambiai. Svarbiu akcentu koncerte taps Latvių kompozitoriaus Imanto Kalninšo Simfonija nr. 4 „Rock Symphony“.

Pradėtas kurti 1972 m., kūrinys buvo daugiau ne klasikinis darbas, o pirmasis roko albumas Latvijos istorijoje. Įkvėptas tuo metu nelegalios Led Zepelin „Kashmir“, Miko Oldfieldo „Tabular Bells“ muzikos, I. Kalninšas supynė roką su Latvijos folkloru ir klasikine muzika.

I. Kalninšas yra bene žymiausias Latvijos kompozitorius. Studijavęs klasikinę ir chorinę muziką, jis parašė šešias simfonijas, kelias operas, tarp kurių pirmoji roko opera „Ei, Jūs tend“, oratorijas, kantatas, muziką kino filmams.

Ryškus Baltijos šalių batutos meistras Imants Resnis gimė Rygoje, 1956 m. 1972 m. jis baigė violončelės studijas J. Vitolo Latvijos valstybinėje Konservatorijoje, vėliau dirigavimą toje pačioje konservatorijoje, tobulinosi Maskvos valstybinėje konservatorijoje pas legendinį Genadijų Roždestvenskį.

Savo veiklą Latvijos nacionaliniame simfoniniame orkestre pradėjęs kaip violončelininkas, 1987 m. pradėjo savo kaip dirigento karjerą. Tarptautinį pripažinimą jis pelnė 1988 m., „Prahos pavasario“ festivalyje diriguodamas Latvijos nacionaliniam orkestrui.

Nuo 1992 m. I. Resnis yra Liepojos simfoninio orkestro meno vadovas ir vyr. dirigentas. Su šiuo kolektyvu jis gastroliavo Ispanijoje, Švedijoje, Vokietijoje ir Malaizijoje. Kaip kviestinis dirigentas koncertavo Rusijoje, Lietuvoje, Estijoje, Lenkijoje, Portugalijoje, Turkijoje, Meksikoje ir Kolumbijoje. Jo gastrolės Egipte su Berlyno simfoniniu orkestru 2000 m. sulaukė puikaus kritikų įvertinimo.

I. Resnis įsteigė taptautinį festivalį „Piano Stars Festival“, kuris devyniolika metų į Liepoją sutraukia pianistus iš viso pasaulio. 1995 ir 2006 m. dirigentas laimėjo Latvijos muzikos didijį prizą, 2007 m. už nuopelnus Latvijos muzikai įvertintas Latvijos muzikos apdovanojimu.

Lenkijos vyriausybė I. Resnį įvertino bronzos medaliu „Zasłużony Kulturze Gloria Artis“, už nuopelnus apdovanotas Latvijos „Trijų Žvaigždžių Ordinu“.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: