© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Kijeve provakarietiški demonstrantai pirmadienį – antrą didelių protestų prieš sprendimą atsisakyti sutarties su Europa dieną – susirėmė su milicija prie vyriausybės rūmų, o tvarkos palaikymo pareigūnai paleido ašarines dujas.

Iki tūkstančio protestuotojų pirmadienį ryte vėl susirinko prie vyriausybės pastato Kijeve, siekdami priversti prezidentą Viktorą Janukovyčių šią savaitę pasirašyti svarbų politinį ir prekybinį paktą su Europos Sąjunga (ES).

Kai kurie protestuotojai bandė patekti į vyriausybės pastatą, bet juos atstūmė milicija, kuri panaudojo ašarines dujas, iš įvykio vietos pranešė AFP reporteris.

Protestų lyderiai sakė, kad bandymas įsiveržti į vyriausybės pastatą – jau antras per dvi dienas – buvo su opozicija nesusijusių ramybės drumstėjų darbas.

“Nepaisydami fakto, kad mitingas yra taikus, nežinomi asmenys surengė provokaciją, kuri nulėmė peštynes su milicija”, – sakoma opozicinės partijos UDAR (“Smūgis”) pareiškime.

Tačiau opozicijos lyderiai žadėjo tęsti spaudimą.

“Tęsime savo protestus, kol bus pasirašyta sutartis”, – miniai pareiškė pasaulio bokso čempionas ir UDAR lyderis Vitalijus Klyčko.

“Mes reikalausime vyriausybės anuliuoti savo sprendimą ir atsistatydinti”, – sakė jis.

Kaip anksčiau pranešta, į pareigūnus buvo svaidomi įvairūs daiktai, o milicijos specialiųjų pajėgų dalinio “Berkut” pareigūnai užsidėjo dujokaukes ir suformavo gyvąją užtvarą.

Diena anksčiau, sekmadienį, dešimtys tūkstančių žmonių suplūdo į Kijevo centrą dalyvauti didžiausiame mitinge nuo 2004 metų Oranžinės revoliucijos, privertusios atšauti suklastotus prezidento rinkimų rezultatus ir surengti naują balsavimą.

Sekmadienį kai kurie protestuotojai, mojuodami vėliavomis, padeginėdami dūmines šaškes ir šaukdami “Revoliucija!”, taip pat bandė įsiveržti į vyriausybės būstinę, bet juos atrėmė milicija, panaudojusi gumines lazdas ir ašarines dujas.

Sekmadienio vakarą dalis Kijevo Europos aikštėje prasidėjusios demonstracijos dalyvių pajudėjo prie Ukrainos ministrų kabineto būstinės.

Prie pastato buvo priartėjusi apie 200 žmonių kolona su opozicijos judėjimų “Tėvynė”, UDAR ir “Laisvė” vėliavomis. Demonstrantai skandavo “Gėda” ir “Šlovė Ukrainai!”.

Demonstrantai, reikalaujantys paleisti kalinamą buvusią Ukrainos premjerę Juliją Tymošenko, išskleidė didelį transparantą su užrašu “Laisvę Julijai!”, taip pat ragino atsistatydinti dabartinį vyriausybės vadovą Mykolą Azarovą.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: