debateasia.wiki.lovett.org archyvo nuotr.

Kinija sušvelnins itin prieštaringai vertinamą politiką, daugumai šeimų leidžiančiai turėti tik vieną vaiką, penktadienį pranešė valstybinė žiniasklaida.

Apie šis svarbų posūkį buvo paskelbta praėjus vos kelioms dienoms po valdančiosios Komunistų partijos aukščiausių lyderių suvažiavimo.

Poroms bus leista turėtų du vaikus, jeigu vienas iš poros narių yra vienturtis, nurodė valstybinė naujienų agentūra “Xinhua”, cituodama “svarbų sprendimą”, priimtą lyderių per savaitę trukusį vadinamąjį 3-ąjį plenumą.

Vieno vaiko politika buvo įvesta praeito amžiaus 8-o dešimtmečio pabaigoje, siekiant apriboti milžiniškos Kinijos visuomenės, kuri yra gausiausia pasaulyje, augimą.

Tačiau kai kada ji būdavo įgyvendinama itin šiurkščiomis priemonėmis – valdžia įvedinėjo leidimus, baudas, o kai kada vykdė priverstines sterilizacijas ir abortus vėlyvame nėštumo laikotarpyje. Tų veiksmų rezultatų vaizdai šiurpindavo pasaulį.

Kritikai taip pat argumentuoja, kad ši politika taip pat nulėmė didelį lyčių disbalansą, nes Kinijoje būsimos motinos dažnai nutraukia nėštumą, sužinojusios, kad gims mergaitė.

Praeitais metais šimtui gimusių mergaičių teko beveik 118 naujagimių berniukų; šalyje taip pat pasitaiko atvejų, kai mergaitės nužudomos vos gimusios, arba motinos atsisako jas auginti.

“Gimdymų politika bus tikslinama ir gerinama žingsnis po žingsnio, siekiant skatinti “ilgalaikį subalansuotą Kinijos visuomenės vystymąsi”, – pranešė “Xinhua”, cituodama partijos sprendimą.

Dabartiniai įstatymai poroms leidžia turėti tik vieną vaiką, o išimtys leidžiamas sutuoktiniams, kurie abu yra vienturčiai. Daugiau vaikų taip pat leidžiama susilaukti etninių mažumų atstovams ir ūkininkams, kurių pirmasis vaikas yra mergaitė.

Nors Pekinas buvo raginamas švelninti šeimos planavimo politiką ir sklido gandai, kad gali būti imtasi tokių reformų, Kinijos pareigūnai ne kartą argumentavo, kad vieno vaiko politika vis dar reikalinga, nes per didelis gyventojų skaičius kelia pavojų šalies vystymuisi.

Tačiau visuotinio gyventojų surašymo pareigūnai anksčiau šiais metais perspėjo, kad Kinijoje pirmąkart per kelis pastaruosius dešimtmečius pradėjo mažėti darbingo amžiaus žmonių. 2012 metais jų sumažėjo apie 3,45 mln. iki 937 milijonų.

Šis faktas padidino nerimą, kaip valstybė pasirūpins 194 mln. pagyvenusių piliečių, kurie dabar sudaro 14,3 proc. gyventojų ir kurių dalis nuo 1982 metų padidėjo beveik trigubai.

“Vyresnėms kartoms gyvenimas bus labai skausmingas”, – akademikas pensininkas Sun Wenguangas (Sun Venguangas), dirbęs Šandongo universitete Dzinano mieste, anksčiau šiais metais sakė naujienų agentūrai AFP.

Daugumai vienturčių dabar gresia bauginanti perspektyva globoti abu tėvus ir keturis senelius visuomenėje, kurioje senyvais žmonėmis tebesirūpina jų giminaičiai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: