Neseniai aktyvių Kauno piliečių ir organizacijų dėka miestui grąžintame kino teatre „Romuva“ vėl rinksis tie, kurie domisi kinu ir kultūra. Ketvirtadienį 16 valandą kino teatre įvyks Kauno technologijos universiteto dėstytojo dr. Nerijaus Čepulio paskaita „Ekskursą po kino filosofiją“.

Trečiąjį lapkričio ketvirtadienį (lapkričio 18 d.) minimą UNESCO Pasaulinę Filosofijos dieną Vytauto Didžiojo universiteto filosofijos studentų draugija „Agora“ organizuoja viešų paskaitų ciklą „Išėję filosofai“. Norėdami paneigti mitą, kad filosofija yra nuobodi, sausa ir tik universitetų auditorijoms skirta disciplina, filosofijos studentai žymius filosofus pakvietė skaityti paskaitas neįprastose Kauno vietose.

Tarptautinę filosofijos dieną Kaune pradės VDU profesorius Gintautas Mažeikis paskaita „Ekskursas po propagandą“, kuri vyks 10 h prie Kauno savivaldybės (Laisvės al. 96) – miestiečių pamėgtos mitingų, demonstracijų ir pilietinės valios reiškimo vietos. Po jos šio vienos dienos filosofijos kurso klausytojai yra kviečiami į Kauno choralinę sinagogą (E. Ožeškienės g. 13), kur 13 h KTU profesorius Tomas Sodeika skaitys paskaitą „Ekskursas po religijos filosofiją“. Trečioji ir paskutinioji paskaita, prasidėsianti 16 h, įvyks neseniai aktyvių Kauno piliečių pastangomis atkovotame kino teatre „Romuva“ (Laisvės al. 54), kur KTU dėstytojas dr. Nerijus Čepulis pasiūlys „Ekskursą po kino filosofiją“.

Pasak filosofijos studentų draugijos „Agora“ pirmininko Alberto Čenkaus, „Tarptautinę Filosofijos dieną pradėjome minėti pernai, „užkūrę“ Filosofijos skaityklos projektą. Jo metu susilažinome su universiteto rektoriumi, jog surinksime 10 000 litų filosofijos knygoms. Šis projektas susilaukė didžiulės visuomenės paramos, tad šiemet nutarėme „grąžinti“ skolą ir filosofiją atverti visuomenei. Pavadinimas simboliškas – visų pirma jis simbolizuoja filosofų išėjimą iš jiems įprastų universiteto auditorijų į keistas ir neįprastas erdves; tačiau studentų žargone „išėjęs“ taip pat reiškia ir lengvai kvaištelėjęs. Ne paslaptis, kad filosofija didžiajai visuomenės daliai atrodo kaip būtent tokių žmonių užsiėmimas. Toks įsivaizdavimas, be abejo, yra klaidingas, tad pavadinimas yra ir ironiškas.“

Visos paskaitos yra nemokamos ir atviros visiems besidomintiems, jos taip pat yra įtrauktos į oficialų UNESCO Tarptautinės Filosofijos dienos sąvadą. Vakare visi paskaitų klausytojai persikels į barą „B.O“ filosofiniams pokalbiams prie vyno taurės.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: