(c) Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Įvairios krizės, tarp jų ir ekonominės, yra vertybių krizės padarinys, todėl pasaulio universitetuose turi būti skiepijamos bendražmogiškosios vertybės – tolerancija, sąžiningumas, atsakingumas, teisingumas, pagarba, solidarumas, nešališkumas – tai universaliosios vertybės, kurios išlieka aktualios visais laikmečiais ir skirtingose kultūrose, pabrėžė Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė, atidarydama Pasaulio universitetų asociacijos kartu su Mykolo Riomerio universitetu surengtą tarptautinį kongresą “Aukštojo mokslo etika ir vertybės globalizacijos eroje: iššūkis disciplinoms”.

“Kiekvienos valstybės siekis – užtikrinti darnią savo šalies ateitį. Universitetai dėl savo ypatingo vaidmens yra tos institucijos, kurios gali prisidėti prie šio tikslo įgyvendinimo. Viena iš svarbiausių aukštojo mokslo institucijų misija yra asmenybės – darnios ateities kūrėjos ugdymas. Būtent bendražmogiškomis vertybėmis grįstas aukštasis mokslas ir sudaro sąlygas ugdyti tokias asmenybes, o glaudus pasaulio universitetų bendradarbiavimas gali padėti rasti sprendimus, kokiomis priemonėmis, būdais šis tikslas gali būti pasiektas”, – kalbėjo Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Pasak valstybės vadovės, aukštojo mokslo etika ir vertybės – tai sritis, kurioje visi universitetai siekia tų pačių tikslų ir tik aukščiausių etinių bei moralinių vertybių puoselėjimas gali užtikrinti žmonių gerovę, socialinę ir ekonominę plėtrą.

“Visoms šalims – didelėms ir mažoms – tenka vienoda pareiga laiduoti etišką aukštąjį mokslą mūsų žmonių ir viso pasaulio visuomenės labui. Tam būtina sąlyga – pasikeitimas patirtimi, bendradarbiavimas. Lietuva imasi iniciatyvos savo regiono ir viso pasaulio mastu ugdyti aukščiausias etines ir moralines vertybes, skleisdama tokius pagrindinius principus kaip taika, dialogas, demokratija, pagarba, sąžiningumas, pakantumas. Besikeičiančiame, konkuruojančiame ir daugialypiame pasaulyje tai padėtų gerinti galimybes įgyti išsilavinimą, saugoti akademinę laisvę ir mintį, stiprinti mokslininkų bendradarbiavimą”, – sakė Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: