(c) Ievos Kalėdaitės nuotr.

Dvi liepos savaites dešimt KTU Informatikos fakulteto žiniasklaidos informacinių technologijų pirmo kurso studentų atliko praktiką Lietuvos radijuje ir televizijoje (LRT). Jaunuoliai galėjo rinktis, kur nori atlikti praktiką: Naujienų tarnyboje ar Technikos centre.

Prasidėjus naujiems mokslo metams, pasiteirauta studentų, kaip jiems sekėsi praktikuotis, ką naujo sužinojo, kokių praktinių įgūdžių įgijo ir, žinoma, kokių pastabų turi.

„Man labai pasisekė, nes praktiką atlikau laidoje „Labas rytas“. Kolektyvas labai draugiškai ir šiltai mane priėmė. Viena žurnalistė suteikė unikalią galimybę iš arti pamatyti, kaip reikia dirbti su vaizdo ir garso medžiaga, pats pabandžiau montuoti reportažą ir net jį įgarsinau. Kartą su operatoriumi važiavome filmuoti interviu, – įspūdžiais dalijosi Lukas Jakubauskas. – Stebėjau, kaip vedamos laidos „Labas rytas“ ir „Žinios“, bendravau su inžinieriais, montuotojais, žurnalistais ir laidų vedėjais.“ Luko nuomone, praktika jam buvo naudinga: jis susipažino su LRT personalo darbu, išsiaiškino, kokių žinių reikia norint ten dirbti. „Tikiuosi, kad studijų programa – žiniasklaidos informacinės technologijos – patenkins dalį žinių poreikio“, – išsakė lūkesčius L. Jakubauskas.

„Labiausiai įsiminė operatorių suteikta galimybė tiesioginio eterio metu bent trumpai filmuoti laidas „Labas rytas“ ir „Žinios“, – prisiminė Ieva Kalėdaitė ir pridūrė, kad praktikos metu taip pat stebėjo laidos „Labas rytas“ režisierės darbą, matė kaip šifruojamas reportažas, pajuto tepamą grimo sluoksnį ant veido, dalyvavo dvejose nedidelėse ekskursijos po Naujienų tarnybos patalpas.“

„Esu labai dėkinga už suteiktą galimybę pamatyti televizijoje verdantį gyvenimą. Tikiuosi, kad pabaigę antrą kursą taip pat gausime panašų praktikos pasiūlymą“, – išsakė lūkesčius Ieva ir pastebėjo, kad praktikantams būtų naudinga turėti kuratorių, kuris padėtų lengviau ir paprasčiau įsijungti į žurnalistų ir į techninio personalo gretas.

Kitas pašnekovas Justinas Zilnys praktiką atliko Technikos centre ir antroje studijoje. Vaikinas turėjo galimybių pasidairyti ir po kitus skyrius. „Deja, neteko pačiam atlikti svarbių darbų, daugiausia informacijos gavau klausinėdamas darbuotojų. Būtent jų atsakymai padėjo suprasti darbo televizijoje savitumą, gauti informacijos apie tiesioginį eterį, laidų paleidimą į eterį, pasiruošimą laidoms, naudojamą įrangą, – pasakojo Justinas ir pridūrė, kad norėtų pagilinti darbo įgūdžius televizijoje. – Pamatėme labai daug, tačiau patys pabandėme nedaug, mums leido tik šiek tiek filmuoti. Suprantu, kad darbas televizijoje labai atsakingas, todėl tiesioginio eterio metu praktikantai mažai kuo gali prisidėti.“

Šiuo metu jau antrakursis Povilas Pečkaitis pabrėžė, kad planuojantys praktikuotis LRT jau turėtų mokėti filmuoti, montuoti, deja, baigusieji pirmą kursą šių darbų savarankiškai dar negali atlikti. Vaikinas taip pat pateikė pasiūlymų, kaip būtų galima geriau organizuoti praktiką ir daugiau dėmesio skirti praktikantams. Baigdamas pokalbį Povilas patikino: „Praktika televizijoje padėjo įgyti daug naujos patirties ir puikių įspūdžių.“

Žiniasklaidos informacinių technologijų bakalauro studijų programa KTU Informatikos fakultete pradėta dėstyti nuo 2009 m. rugsėjo. 2010 m. vasarą studentai pirmą kartą atliko praktiką LRT.

Baigę žiniasklaidos informacinių technologijų studijų programą studentai galės dirbti televizijos, radijo, leidybos, interneto žiniatinklių kūrimo, reklamos ir multimedijų projektavimo firmose programuotojais ir architektais, garso ir vaizdo inžinieriais, informacijos specialistais ir kūrėjais, grafikos programuotojais.

KTU Informatikos fakulteto informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: