Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Žinomi kultūros atstovai reiškia susirūpinimą dėl stringančių ir užsitęsusių kandidato į kultūros ministro postą paieškų. Anot BNS kalbintų kultūros žmonių, iki šiol Darbo partijos siūlyti kandidatai yra ne ministro lygmens, o žmonės, esantys “šalia kultūros”.

Vilniaus tarptautinio kino festivalio “Kino pavasaris” direktorės Vidos Ramaškienės nuomone, būsimasis kultūros ministras turėtų gebėti mąstyti apie kultūrą globaliau ir strategiškai.

“Iš to, ką jie realiai dirba, tai juos kaip šiek tiek šalia kultūros vertinčiau, o ne kaip kultūros žmones, ne ministro lygmens. Žmogus, kuris dirbtų kultūros ministru, turėtų mąstyti ir matyti kultūrą strategiškai, tiek valstybės, tiek tarptautiniame lygmenyje. Tikrai Lietuvoje yra tokių žmonių, kurie išmano, kurie moka bendrauti, yra įsigilinę į kultūrą. Galbūt tai neatitikimas partijos interesų, bet čia yra kita problema”, – BNS kalbėjo V.Ramaškienė.

“Ši sritis yra labai pažeidžiama, labai daug emocijų kaip ir apskritai su meno žmonėmis, reikėtų turėti ir psichologinį paruošimą, ir tam tikrų vienijimo savybių kaip asmenybės”, – pridūrė ji.

Nacionalinio dramos teatro direktorius Martynas Budraitis BNS sakė pastebįs tendenciją, kad į kultūros ministro pareigas siūlomi kandidatai, neturintys nei patirties, nei tiesioginio sąlyčio su kultūra.

“Ta pati istorija toliau tęsiasi: yra siūlomi kandidatai, kurie neturi net minimalaus nusimanymo apie kultūros sritį, veiklą joje ir patirties jokios. Yra tikrai puikių specialistų, kurie galėtų užimti šitą postą, būtų naudingi ir kultūros visam sluoksniui, ir bendrai Lietuvos progresui”, – sakė M.Budraitis. Tačiau jis konkrečių tinkamų kandidatūrų nenurodė.

Lietuvos meno kūrėjų asociacijos prezidentas poetas Kornelijus Platelis pabrėžė, kad šioje situacijoje iš kandidato tikėtųsi diplomatinių savybių ir principingumo, įvertintant ir būsimo darbo su struktūriniais fondais, 2014-2020 metų Europos sąjungos finansine perspektyva svarbą.

“Ši schema darosi visai neaiški, tai dėl to mes ir parašėme tą savo kreipimąsi, tiesiog norėdami politikams priminti, kokie laukia svarbūs darbai kultūros sektoriaus ir išreikšdami baimę, kad kultūros sektorius šiuo periodu finansavimo gali vėl būti lygiai taip pat išmestas kaip musėiš barščių, kaip buvo išmestas ir tais ankstesniais periodais”, – kalbėjo poetas.

Paskirtasis premjeras socialdemokratų vadovas Algirdas Butkevičius jau atmetė mažiausiai tris Darbo partijos pasiūlytus kandidatus į kultūros ministrus.

Ketvirtadienį A.Butkevičius patvirtino, jog neigiamai vertina rašytojo, žurnalisto Giedriaus Drukteinio kandidatūrą, nors prieš tai garantavo, jog tai būsiąs tinkamas kandidatas.

Dar anksčiau premjeras atmetė pasiūlytas aktoriaus Juozo Gaižausko ir renginių organizatoriaus Tado Rimdžiaus kandidatūras.

Trečiadienį A.Butkevičius pareiškė norįs matyti kultūros ministre buvusią Lietuvos ambasadorę UNESCO Iną Marčiulionytę, tačiau diplomatė neigė sulaukusi kokių nors siūlymų.

Kelios dešimtys žinomų kultūros srities veikėjų antradienį pasirašė aukščiausiems šalies vadovams adresuotą atvirą laišką, kuriame prašė kultūros ministru skirti profesionalią, patikimą ir pripažintą kultūros asmenybę.

Pagal centro kairės koalicijos susitarimą Kultūros ministerija teko Darbo partijai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: