(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Lapkričio 12 d. Prancūzijoje, Normandijos Kano (Caen) mieste prasideda devynioliktasis Šiaurės šalių literatūros ir meno festivalis „Šiauriečiai“ (Les Boreales), kuriame ypatingas dėmesys bus skiriamas garsiausiems kūrėjams iš Lietuvos. Šiųmetiniame festivalyje trys Baltijos šalys kartu su Norvegijos Hordelendo grafyste dalyvauja garbės viešnios teisėmis.

„Šiauriečių“ festivalį pradės pasaulyje pripažintų menininkų Deimanto Narkevičiaus ir Žilvino Kempino šiuolaikinio meno paroda „Sarabande“ bei Jono Meko filmų retrospektyva, kurią papildys diskusija su pačiu autoriumi. Festivalio kino programoje lankytojai išvys ir Lietuvos režisierių A. Matelio, G. Beinoriūtės bei A. Puipos filmus.

Festivalio organizatoriai džiaugiasi galėdami pristatyti Prancūzijoje itin vertinamo Oskaro Koršunovo teatro spektaklį „Įstabioji ir graudžioji Romeo ir Džiuljetos istorija“, kuris bus rodomas du kartus Nacionaliniame Normandijos Dramos centre, Heruvilio teatre. Oskaras Koršunovas taip pat dalyvaus diskusijoje su prancūzų režisieriumi David Bobee apie Šekspyro pjesių statymą.

Festivalio dalyviai galės susitikti ir su vienu garsiausių lietuvių dailininkų Stasiu Eidrigevičiumi, kurio iliustruota knyga neseniai išleista Prancūzijoje, bei dalyvauti pokalbyje su rašytoju Gintaru Grajausku, pristatysiančiu savo pjesę „Rezervatas“, išleistą prancūziškai.

Pirmąją festivalio savaitę bus pristatoma ne tik Lietuvos, bet ir Latvijos bei Estijos kultūra, tad Stasys Eidrigevičius dalyvaus diskusijoje apie dabartines Baltijos šalių realijas su prancūzų žurnalistu Antoine‘u Jacob‘u, rašančiu apie Baltijos šalis, bei prancūzų istoriku, Estijos istorijos žinovu Jean‘u Pierre‘u Minaudier‘u. Festivalio koncertinėje programoje Žemutinės Normandijos ansamblis atliks Lietuvos (V. Baltako), Estijos (A. Paart) ir Latvijos (P. Vasks) kompozitorių kūrinius.

Festivalis „Šiauriečiai“ truks visą lapkričio mėnesį, jame įvyks 127 literatūros, cirko, šokio, teatro, muzikos, kino, dailės, fotografijos renginiai 67 skirtingose regiono vietose. 2009-aisiais festivalio renginiai sulaukė 51 000 lankytojų. Lietuvos kultūra „Šiauriečių“ festivalyje pristatoma jau ne pirmą kartą – 2003-iaisiais Lietuva jame dalyvavo išskirtinėmis garbės viešnios teisėmis.

Festivalį organizuoja Žemutinės Normandijos literatūros centras. Lietuvos prisistatymą koordinuoja Tarptautinių kultūros programų centras.

Daugiau informacijos apie festivalį interneto svetainėje www.crlbn.fr/les-boreales
Festivalio videoklipas: www.youtube.com/watch?v=W6_xQe9mK-0

Tarptautinių kultūros programų centro informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: