(c) stock.xchng archyvo nuotr.

Paklausus, kas yra scenografija, daugelis tik gūžteli pečiais. Tai nieko stebėtino, kadangi šis terminas dar ganėtinai jaunas. Kilnojamoji paroda „Scenografija“ ir jos rengėjos, Vilniaus Dailės akademijos studentės siekia supažindinti visuomenę su šia scenos meno sritimi.

Jaunosios menininkės savo kūrybinius ieškojimus – teatrinius eskizus parodos forma pristatys didžiųjų Lietuvos miestų teatrinėse erdvėse. Tačiau tai nebus stacionari ir negyva paroda, mat studentės mano, kad scenografija – tai ne tik dekoracija ir kostiumas, tai ir instaliacija, performansas, galintis apimti visas teatro erdves. Kitaip tariant… kostiumai ir dekoras gyvena savą gyvenimą. Būtent tai ir stengsis atspindėti ši paroda: tapsmą. Paprastos širmos dalyvių rankose virs magiškomis dekoracijomis ar kažkuo, ką vis knietėjo padaryti, bet nebuvo kur ir kada. Pasitelkdamos tapybos, skulptūros, šviesų efektų ir kitas menines priemones, dalyvės kiekviena savaip pažiūrės į teatrinę širmą.

Paroda bus eksponuojama šiose erdvėse: Kauno valstybinio dramos teatro Didžiosios scenos fojė lapkričio 26 d. 18 val. .; Panevėžio teatre „Menas“ lapkričio 27 d. 17:30val. ; Šiaulių dramos teatre lapkričio 28 d. 11-18 val.; paskutinysis parodos ciklo pasirodymas bus surengtas Vilniaus „Lėlės“ teatre gruodžio pirmą d. 18:30 val.

Pirmą kartą vykdomo projekto partneris – UAB tolimojo keleivinio transporto kompanija (TOKS) šiemet suteiks galimybę didžiųjų Lietuvos miestų gyventojams susipažinti su jaunosios teatro dailininkų kartos atstovėmis, praplėsti ir pagilinti žinias apie teatrą. Planuojama, kad šis renginys bus tęstinis, ilgalaikis. Ateityje žadama praplėsti projektą: į parodą įtraukti užsienio menininkus, aplankyti daugiau miestų, suorganizuoti meninę-kūrybinę jaunimo stovyklą.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: