(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Kaune, kaip ir kiekvienais metais, bus daug renginių Laisės gynėjų dienai paminėti ir žuvusiems pagerbti.  Renginių organizatoriai ir režisieriai stengiasi, kad jie būtų rimti, prasmingi, pasibelstų į žmonių širdis ir paskatintų kiekvieną susimąstyti apie tų įvykių prasmę.

„Atsižvelgiant į istorines aplinkybes ir 20 metų sukaktį, Kaunas svariai prisidės prie šių įvykių minėjimo. Kauno indėlis Sausio 13-ąją buvo labai didelis. Džiaugiuosi, kad profesorius Giedrius Kuprevičius šiam įvykiui paminėti skiria savo kūrinį – oratoriją „Amžinoji šviesa“. Ji bus atlikta Sporto halėje, čia tilps daug to meto įvykių dalyvių. Renginys žiūrovams nemokamas, nes jį finansuoja Savivaldybė“, – kalbėjo miesto meras Andrius Kupčinskas.

„Dėkoju Savivaldybei, kuri sunkiu metu imasi šio nuostolingo projekto. Šiame kūrinyje viskas sukoncentruota į turinį, susieta su Sausio 13-osios etapu, o ne proga. Parašyti šį kūrinį paskatino Antano Maceinos poezija. Oratoriją atliks Kauno valstybinis choras, Kauno simfoninis orkestras, solistai Ona Kolobovaitė, Liudas Mikalauskas, smuikininkas Vilhelmas Čepinskis, trimintinkas Valerijus Ramoška, aktoriai Egidijus Stancikas, Saulius Čiučelis, Tomas Erbėderis ir Henrikas Savickis. Sausio 13 d., 18 val. laukiame Laisvės gynėjų, tų dienų įvykių dalyvių“, – kalbėjo kompozitorius G. Kuprevičius.

„Norime, kad tai būtų valanda, kai mes vėl susiimsime už rankų, pajusime to meto vienybę“, – sakė režisierius Gytis Padegimas.

Sausio 12 dieną, 18 val.  Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje vyks minėjimas.

„Šiais metais sieksime, kad visi renginio dalyviai pajustų ugnies metaforą. Sodelyje yra du  paminklai – Žuvusiems už Tėvynę ir Laisvės paminklas, nuo vieno iki kito bus uždegta 14 aukurų, kurie nušvies laisvės kelią ir simbolizuos 14 žuvusių. Renginyje dalyvaus Tito Masiulio motina, dainuos Vilniaus įgulos karininkų ramovės vyrų choras „Aidas“, Eurika Masytė, Egidijus Sipavičius, „Ąžuolo“ katalikiškos vidurinės mokyklos folkloro ansamblis „Gilė“, kalbės miesto meras“, – akcentavo aktorius Petras Venslovas.

Miesto muziejaus direktorė Irena Petraitienė sakė, kad 20 metų sukaktį muziejus paminėsi  netikėtu rakursu. „Sausio 12 dieną, 16 val. atidarysime Tito Masiulio fotografijų parodą „Laisvės ir kalnų šauksmas“. Ateis Tito Masiulio motina, seserys pagiedos, draugai ir bendražygiai. Nuotraukose neišvysite tankų“,.

Švietimo ir kultūros departamento direktorius Edmundas Balasevičius akcentavo, kad stengiamasi, jog kuo daugiau jaunų žmonių pajustų Sausio 13-osios dvasią, todėl mokyklose vyks minėjimai, degs atminimo žvakės, studentų miestelyje bus atidengta atminimo lenta KTU žuvusiems studentams Rimantui Juknevičiui ir Virginijui Druskiui.

Laisvės dienos minėjimas vyks Savivaldybės didžiojoje salėje, meras Andrius Kupčinskas apdovanos tuos, kurie atmintinomis dienomis atliko labai reikšmingus darbus, kelias dienas budėjo Savivaldybėje. Minėjime dalyvaus istorikė Aušra Jurevičiūtė.

Sausio 13-osios minėjimai vyks ir kituose miesto muziejuose, V. Kudirkos bibliotekoje bei jos filialuose, seniūnijose ir kt.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: