© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Seimas antradienį nutarė, kad šiemetinė Laisvės premija skiriama dvasininkui, sovietmečio politiniam kaliniui Sigitui Tamkevičiui, kuris pastaruosius 17 metų vadovavo Kauno arkivyskupijai.

Už tai balsavo 52 parlamentarai, nė vienas nebuvo prieš ir nė vienas nesusilaikė.

Siūlymą pristatęs Laisvės premijos komisijos pirmininkas Petras Auštrevičius pabrėžė, kad šiai kandidatūrai komisija pritarė vienbalsiai.

Premiją siūloma skirti pažymint, kad S.Tamkevičius buvo neginkluoto pasipriešinimo dalyvis, politinis kalinys, pogrindinės spaudos leidinio “Lietuvos katalikų bažnyčios kronika” steigėjas ir redaktorius.

Laisvės premija siekiama įvertinti asmenų ir organizacijų laimėjimus ir indėlį ginant žmogaus teises, plėtojant demokratiją, skatinant tarpvalstybinį bendradarbiavimą kovojant už Rytų ir Vidurio Europos tautų laisvą apsisprendimą ir suverenitetą.

Laisvės premiją Lietuvos Seimas įsteigė 2011 metų rugsėjo 15 dieną, priimdamas specialų įstatymą. Premija siekia 5 tūkst. eurų (17,25 tūkst. litų). Ji teikiama kasmet sausio 13-ąją per iškilmingą Seimo posėdį.

Pirmoji Laisvės premija 2011-aisiais buvo skirta aktyviam kovotojui už laisvę ir demokratiją, žmogaus teisių gynėjui, Rusijos disidentui Sergejui Kovaliovui. 2012-ųjų premija atiteko buvusiam sovietinio režimo disidentui, Laisvės lygos vadovui Antanui Terleckui.

S.Tamkevičius 1972 metais pradėjo leisti “Lietuvos Katalikų Bažnyčios kroniką”, kurioje buvo rašoma apie tikinčiųjų persekiojimą sovietų okupuotoje Lietuvoje.

1983 metais jis buvo suimtas ir, apkaltinus antisovietine propaganda ir agitacija, nuteistas dešimčiai metų laisvės atėmimo. Kalėjo Permės ir Mordovijos lageriuose. 1988 metais ištremtas į Sibirą, tačiau po pusmečio, prasidėjus “perestroikai”, paleistas į laisvę.

S.Tamkevičius 1996 metais buvo paskirtas Kauno arkivyskupu metropolitu.

Šį mėnesį jam sukako 75 metai. Sulaukęs šio amžiaus, dvasininkas netrukus išeis į pensiją.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: