(c) Organizatorių archyvo nuotr.
Spektaklio - Išpera! akimirka.

Šią savaitę Kaune žiūrovų laukia reta galimybė išvysti garsiausias šiuolaikinio Europos lėlių teatro žvaigždes: 25 – 28 d. vyksta XIX Tarptautinis lėlių scenos meno festivalis „Skrajojantis festivalis“. Festivalį organizuojantis Kauno lėlių teatras kviečia žiūrovus į Duda Paivos trupės (Olandija) spektaklio „Išpera!“ premjerą. Suaugusiems skirtą vaidinimą žiūrovai galės pamatyti šeštadienį (28 d. ) 17.30 val. Kauno valstybiniame muzikiniame teatre.

„Publikos favoritu“ tituluojamas Duda Paiva – gerai žinomas ir itin vertinamas Europoje brazilų kilmės menininkas, šiuo metu reziduojantis Amsterdame. Jis – originalus šokio ir teatro kūrėjas, aktorinio meistriškumo ir šokio įgūdžių mokęsis Brazilijoje, Indijoje ir Japonijoje. Savo darbuose Duda Paiva sugeba taip meistriškai derinti šiuolaikinio šokio, lėlių ir objektų teatro bei video meno išraiškos priemones, jog kiekvienas naujas pasirodymas tiesiog užburia.

Duda Paiva ne tik vaidina savo vardo trupės spektakliuose. Jis – visapusiškas kūrėjas, neretai pasigaminantis ir lėles bei kitus scenografijos objektus. Iš paralono sukurtos lėles ne tik efektingai atrodo, jos ir valdomos taip, jog nieko panašaus neišvysi kitur: scenoje lėlės tampa žmonėmis, kurie šoka, jaučia baimę ir pyktį, svajoja, moka mylėti.

Kiekviename Duda Paivos kūrinyje dominuoja tas pats principas: šokėjo figūra ir iš negyvos materijos sukurta lėlė scenoje tampa partneriais, o jų tarpusavio dialogas – žiūrovus intriguojančia drama. Daug kas vadina Dudą Paivą „širofreniško“ šokio kūrėju – toks netikėtas, stebinantis ir kupinas paradoksų jo kūrybinis stilius.

Naujoji Duda Paivos trupės premjera „Išpera!” sukurta remiantis prancūzų autoriaus Boriso Viano novelės „Širdžių plėšikas“ („L’arrache Coeur“) motyvais. Lengvai ir su humoristine maniera Borisas Vianas savo kūrinyje narplioja žmogaus žiaurumo fenomeną. Novelės pasakojimas vystomas miestelyje, kurį valdo slapti įstatymai. Tamsioje, fantasmagoriškoje aplinkoje atsidūręs kūrinio herojus bando prisitaikyti prie joje vykstančių keistų, absurdiškų įvykių. Viano kūrinyje satyriškai, su absurdo pajauta permąstomos šiuolaikinio žmogaus nuodėmės, baimės ir nusikaltimai. Duda Paiva visą tai spektaklyje perteikia naudodamas poetišką, grotesko ir ironijos elementais praturtintą meninę formą.

2004 m. įkurtai Duda Paivos trupei tenka itin daug gastroliuoti. Per kelis pastaruosius metus ši komanda pabūvojo ne tik daugelyje Europos šalių, bet ir Bolivijoje, Brazilijoje, Singapūre ir net Australijoje. Jie ne tik kuria ir rodo spektaklius, tačiau organizuoja ir veda kūrybines dirbtuves. Duda Paivos kūryba įvertinta ir tarptautiniuose festivaliuose. Jo žinomiausi spektakliai „Angelas“ ir „Rytinė žvaigždė“ pelnė įvairius prestižinius apdovanojimus: Kritikų Pasirinkimą „FITAZ“ festivalyje (Bolivija), Lenkų menininkų asociacijos prizą už animacijos meistriškumą ir Grand Prix bei Publikos apdovanojimą „Spectaculo Interesse Ostrava“ festivalyje (Čekija).

***

„Aš suprantu, kad konkretaus objekto ir abstraktaus šokio reikšmės scenoje gali būti skirtingos. Tačiau šių meninių priemonių kombinacija mane itin žavi, skatina jų derinį auginti, suteikti gyvybės. Šokis griauna nusistovėjusias objektų reikšmes. Taip aš naikinu ir kuriu tuo pačiu metu. Mano tikslas – suteikti publikai stebuklą, išplėsti jų suvokimą netikėtomis asociacijomis.“

Duda Paiva

Spektaklis „Išpera!“ vaidinamas anglų kalba. Bilieto į renginį kaina – 30, 40 lt. Bilietus platina Kauno valstybinio muzikinio teatro kasos ir „Bilietų Pasaulis“ (www.bilietupasaulis.lt). Daugiau informacijos www.kaunoleles.lt.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: